灣仔山影澳門

以相會友
頭像
stepheng

灣仔山影澳門

文章 stepheng »

一償宿願 [smilie=icon_lol.gif]
附加檔案
嬌小玲瓏的澳門。
嬌小玲瓏的澳門。
美中不足:太多雲了。
美中不足:太多雲了。
這張可是冒雨拍下的。
<br />
<br />在最精彩的MAGIC HOUR居然下起雨來,不想錯過這幾分鐘,T衫給相機穿上了,自己赤膊上陣,可惜大家都全神貫註在這一刻,沒拍下這經典一幕。
這張可是冒雨拍下的。

在最精彩的MAGIC HOUR居然下起雨來,不想錯過這幾分鐘,T衫給相機穿上了,自己赤膊上陣,可惜大家都全神貫註在這一刻,沒拍下這經典一幕。
最容易出效果的該是反射鏡了。
最容易出效果的該是反射鏡了。
東望洋燈塔。
東望洋燈塔。
背後太多雲了,只能用長鏡找些光影。
背後太多雲了,只能用長鏡找些光影。
這天的天空算很通透了,遠方該是香港西岸了。
這天的天空算很通透了,遠方該是香港西岸了。
澳門最美該是她的三橋一塔,現在只看到兩橋,很快便會只剩一橋了。
<br />
<br />澳門這樣拼命發展到底為了誰?
澳門最美該是她的三橋一塔,現在只看到兩橋,很快便會只剩一橋了。

澳門這樣拼命發展到底為了誰?
頭像
Neil

文章 Neil »

咁快手 [smilie=thumbup.gif]
我而家先DOWN CS5 DOWN完先開始駁
頭像
skc

文章 skc »

[smilie=thumbup.gif] [smilie=thumbup.gif] [smilie=thumbup.gif] [smilie=thumbup.gif] [smilie=thumbup.gif] [smilie=thumbup.gif]
頭像
Neil

文章 Neil »

我都接一張
附加檔案
最後由 Neil 於 週三 8月 04, 2010 1:11 編輯,總共編輯了 1 次。
R197

文章 R197 »

想問問兩位阿SIR,可唔可以提供一下上去的路線和資訊~~? 感激不盡.
頭像
stepheng

自己是蒙查查扯衫尾跟人上去架,
具體自己都不太肯定,
"尼度"有D對答希望幫到你。

兩手空空上去不太有難度,
但負重則是另一種說法。
第一次上強烈建議要有有經驗的人帶隊,
最起碼要有三四人上才多D安全感。 [smilie=bye.gif]
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

睇返Neil兄的相,才發現自己影少左。

#4:彩虹,錯不在自己,相機冇咩電收埋,再準備拿相機出來時彩虹已走左。

#1:我只係掛住影澳門,其中應影過少少,影埋橫琴,橫琴遲D應有翻天覆地的變化。

#2:雲反射光,初時唔覺太靚,而家睇返都幾特別。
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

多謝錚SIR [smilie=thumbup.gif]

另外問一問,落山的時候系未沿路都無燈架?
頭像
stepheng

R197 寫:多謝錚SIR [smilie=thumbup.gif]

另外問一問,落山的時候系未沿路都無燈架?

落山的時候系沿路都無燈架 [smilie=yell.gif]
記錄美好,分享精彩。
頭像
chiosir

文章 chiosir »

9718a [smilie=thumbup.gif] [smilie=thumbup.gif]
想問一下stepheng兄, 9718a用的是什麼鏡, 用多少張接的?
你們那天用的是什麼鏡, 透視唔似廣角.
頭像
chiosir

文章 chiosir »

另盧sir的色好得. 有機會下次我都帶小白,
兩位有沒有興趣去多次呀?
頭像
stepheng

chiosir 寫:9718a [smilie=thumbup.gif] [smilie=thumbup.gif]
想問一下stepheng兄, 9718a用的是什麼鏡, 用多少張接的?
你們那天用的是什麼鏡, 透視唔似廣角.

當天帶左4支鏡,但只用了2支鏡:28-70及500反射 [smilie=yell.gif]

那張是28-70的45mm影了3張合拼的 [smilie=bye.gif]

都有興趣再上去,那日美中不足的地方是太多雲了。
但今年機會不大了,想再要咁清的天空應要等明年了。
不過就算天唔係咁靚都值得chiosir帶DC或一機一鏡上去行下,那位置睇澳門真係太靚啦。
記錄美好,分享精彩。
頭像
Neil

文章 Neil »

帶幾多鏡唔係一個問題 因為如果唔請人帶路同揹野 要上山真係唔容易 所以帶幾多都唔使你揹
R197

文章 R197 »

剛才系易攝睇到一個上年的帖,裡面都有三四十人系到影...

唔知今年暑假系未都咁多人呢.
但願果日唔好碰巧得我地就好了. [smilie=lol.gif]

另外話落山一小時的路程都沒有路燈又真系難想像D點行,,,
頭像
stepheng

R197 寫:剛才系易攝睇到一個上年的帖,裡面都有三四十人系到影...

唔知今年暑假系未都咁多人呢.
但願果日唔好碰巧得我地就好了. [smilie=lol.gif]

另外話落山一小時的路程都沒有路燈又真系難想像D點行,,,

如果上去已見到有十個人係到時,我諗我的影相意慾已沒剩多少了 [smilie=icon_lol.gif]

想要熱鬧D,可選星期六日上去,包你唔會悶 [smilie=hehe.gif]
記錄美好,分享精彩。
回覆文章