點解錚sir你要走T_T

生活點滴.
12號.野獸
聯繫:

點解錚sir你要走T_T

文章 12號.野獸 »

好想你教返....我地d物理..
頭像
stepheng

文章 stepheng »

可以有10個留下的理由,也有10個離開的理由,
總結來說是力不從心,
離開肯定不是追求高薪厚祿,也沒有本事追求高薪厚祿,
只是新工作可能更適合我,
做好老師真的不容易,
希望大家支持新老師,
有什麼唔明,歡迎交流.

暫時最開心的是每天可以為2個小朋友買早餐,送小朋友返學.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:可以有10個留下的理由,也有10個離開的理由,
總結來說是力不從心,
做好老師真的不容易,
希望大家支持新老師,
有什麼唔明,歡迎交流.

乜原來啊sir 有兩個小朋友架!!!!

[smilie=icon_smile_beer.gif]
chanmarco

文章 chanmarco »

stepheng 寫:可以有10個留下的理由,也有10個離開的理由,
總結來說是力不從心,
做好老師真的不容易,
希望大家支持新老師,
有什麼唔明,歡迎交流.

自得其樂,越來越覺得阿sir好似陶淵明咁。
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

chanmarco 寫:
總結來說是力不從心,
做好老師真的不容易,
希望大家支持新老師,
有什麼唔明,歡迎交流.

自得其樂,越來越覺得阿sir好似陶淵明咁。

睇來你係未熟d歷史人物播,
陶淵明係大文人,淡泊名利,
我,平庸教師、逃兵一個,
把我與陶淵明相比 [smilie=icon_smile_blush.gif] [smilie=icon_smile_blush.gif]

不過係有相同點既,空閒時間係多左好多 [smilie=jump.gif]
記錄美好,分享精彩。
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

逃兵,有誰不是?

我就是想,陶生不也是逃兵一個嗎?

我現在也想做逃兵了...

阿sir,總有點覺得對不起你和湯sir還有lo sir

每次見到自己物理測驗那麼低分,最覺得的是,對不起自己.

但是,我真的有努力去溫書的.......
叫我紫兒=_=
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

sisiea814 寫:逃兵,有誰不是?

湯sir 講過:『任何時候都會有人努力過但都係物理低分,我會睇得出,我會體諒。』
頭像
stepheng

邊d學生係有心讀書,邊d學生係冇心讀書,老師係會看得出來的.
讀書最重要的都是培養學習方法,素質培養,能力培養...
分數並不代表一切,
只要有付出,便不必問心有愧.
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

冰極之人 寫:

湯sir 講過:『任何時候都會有人努力過但都係物理低分,我會睇得出,我會體諒。』

努力過但都係物理低分可能會兩種情況:
一.只在測驗及考試前才來努力,這種算是努力嗎?
二.一直都有聽書做作業但仍低分.
解決:
1.檢討自己的學習方法.
2.以往基礎不好,不要灰心,只要堅持,一定會有進步.

高中不敢講一分耕耘一分收獲,但初中基本上係一分耕耘一分收獲.
記錄美好,分享精彩。
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

初中...我蠻滿意自己的,最起碼過得到自己..

但係,唉,現在真係過唔到呀
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

唔係咁差下,可能是你的目標訂得太高吧.
記錄美好,分享精彩。
車仔傑

文章 車仔傑 »

......吓.....亞sir無喺勞校教咩...幾時ge事黎架 [smilie=icon_cold.gif]
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

車仔傑 寫:......吓.....亞sir無喺勞校教咩...幾時ge事黎架 [smilie=icon_cold.gif]

2月19日 [smilie=bye.gif]
車仔傑

文章 車仔傑 »

冰極之人 寫:
車仔傑 寫:......吓.....亞sir無喺勞校教咩...幾時ge事黎架 [smilie=icon_cold.gif]

2月19日 [smilie=bye.gif]

[smilie=lol.gif] 我生日之後一日.....嗰期身邊都有好多既事發生...........
頭像
stepheng

有冇開心的事分享下呀 33.gif
記錄美好,分享精彩。
回覆文章