尋人做話劇

生活點滴.
回覆文章
sisiea814
聯繫:

尋人做話劇

文章 sisiea814 »

嘩卡卡~各位勞校的同學們好
只要你可以放開心情做好話劇,而且也是初中部的同學們~
觀迎在此留言~
當你達到要求就會有人找你做話劇啦~
嘩卡卡
同學們,表現自己吧,勞校話劇~我地要WIN呀
叫我紫兒=_=
R197

文章 R197 »

我就好想做,不過我做到沒有感情的,所以唔使預我啦 [smilie=ruin228.gif]
頭像
stepheng

文章 stepheng »

樓主要介紹一下做話劇有什麼好處才能吸引人的麻 [smilie=icon_smile_adeal.gif]
記錄美好,分享精彩。
sisiea814
聯繫:

呀~
話劇(其實係戲劇)可以難過音樂同舞蹈...因為有是"劇"有音樂劇同舞蹈劇...
其實比賽唔應該叫師生話劇,因為佢好似係可以有(唔記得什麼)劇
所以叫戲劇好一點...
但有人都講過個結婚唔係找戲子(演員),因為佢地無情.

不過戲劇有個戲字~我們玩一下也無彷吧!
所以...請各位大大努力支持偶,
小女子無以為報(不要想我會講"小女子以身相許"....= ="")
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

樓主仲未講下參加話劇有什麼益處播,點尋人呀?
記錄美好,分享精彩。
sisiea814
聯繫:

唉~好處講來都長氣啦~
音樂舞蹈有的好處戲劇都有...
這是藝術也是"偽術"
參加無死的= ="
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

講唔出益處,不如講下你參加話劇後的感受呀.
記錄美好,分享精彩。
sisiea814
聯繫:

千萬不要做組長,因為找人約時間練習我就可以差不多死
記得初一戈年~我組隊出賽(外面的公開賽,不是以校之名)
但係...唉,想起都唔知點解有點想講粗口...(我很斯文的XD)

記得戈時,說好多放學時練,但係放學後走的走,逃的逃,就只有我一個人練
還練什麼,獨腳戲嗎?
明知是名面的比賽還這樣,跟別人比也比不上呀!
當時我的眼淚就在眼睛上打轉轉,
不過在公眾地方我都好少哭,所以死忍...死頂...
之後,沒有人再提過要練話劇
其實前幾次練習都有N個人遲到的了
到了比賽戈日,還用說的,我去看別人比賽,也跟
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

等我幫下樓主賣下廣告:

1.培養同學們的觀察、思考及判斷能力:
話劇最重要的是它的內容及精神,通過話劇的可以很快很形像傳遞一種訊息.正是要注重內容,對培養同學們的觀察、思考及判斷能力應有促進作用.
2.團隊合作精神:
因為要眾人合作,工作的分工,在大家由最初的意見分岐到最後的統一,這過程已是對大家的合作及妥恊精神的培養.
3.個人能力培養:
特別是組長,怎樣組織好組員做好一個話劇,並不是人人都能做得好,通過成功的組合,領導能力必有提高.而通過這樣公開的表演,對克服自己的害羞感應有幫助.
4.加深友情:
不必講啦.
記錄美好,分享精彩。
sisiea814
聯繫:

想叫R197做工作人員同一個林記,
因為林記只有一兩句句白,所以好少野做
但係音歌,開燈問題等等都係要找人解決的
男主角有人幫我找到了
希望你唔係介意做一個林記
因為話劇係唔會分林記唔林記,沒有你,話劇也不會做得好
而且~~身為學生...如果講得市儈一點...(有分加架,何樂而不為)
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

臨記唔係幾好聽播,
叫主角之一(但唔使好多對白那種,好似史泰龍咁),
咁先能吸引人地 [smilie=bye.gif]
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

臨記我都可以.
但工作人員唔好搵我了,上次試過,驚會影響妳組成績. [smilie=sleep.gif]
sisiea814
聯繫:

R197 寫:臨記我都可以.
但工作人員唔好搵我了,上次試過,驚會影響妳組成績. [smilie=sleep.gif]

我諗過...唔洗音樂啦,只係要幫我地睇下做成點,同開下燈,好少野做
但係無左工作人員又唔得
叫我紫兒=_=
回覆文章