第二個孩子叫什麼名字好?

生活點滴.

吳承風
沒有投票
吳承哲
50%
吳致文
沒有投票
吳致聰
沒有投票
吳明志
沒有投票
吳寧靜
50%
吳凌霜
沒有投票

總投票數: 2

頭像
stepheng

文章 stepheng »

第二個BB好快就出世了,大家俾下意見啦.

其中哥哥叫致遠,弟弟/妹妹叫什麼名字好?
記錄美好,分享精彩。
adanov

文章 adanov »

排除法:

吳承風
吳承哲
吳致文
吳致聰 x
吳明志 x
吳寧靜 x
吳凌霜 x

x = 落選的
蘋果
聯繫:

文章 蘋果 »

但係前三個名都係男仔名來bor~~
仲有沒有女仔名? [smilie=jump.gif]
頭像
stepheng

爸爸鍾意承風,
媽媽鍾意承哲,
爺爺鍾意同哥哥的"致"接下去,
明志同致遠都有些關連,
但套上我的姓又不是太理想...
前三個爺爺都唔係太滿意 [smilie=icon_headache.gif]

女仔本來寧靜都唔錯,
到時可以組合成"寧靜致遠",
到時好容易買到個匾來掛,
不過女仔的機會小d,
且套上我的姓到時實俾人笑死.

離BB出世剛好還有一個月,
本成語大詞典我已經翻過兩三次,
大家俾下意見啦 [smilie=bye.gif]

媽媽最新上榜有:致力,致勇,
如何?
記錄美好,分享精彩。
蘋果
聯繫:

文章 蘋果 »

但係我看見父母幫其他BB改名的時候,
都會算下個名同BB"夾唔夾"架bor~~
佢地算好多好多野..
唔係好清楚佢地計咩.. [smilie=rolleyes.gif]
頭像
stepheng

問下大人意見會唔會同一些親人相同,
中國人的起名文化同西方完全相反,
中國人尊敬先人起名盡量避免相同,
西方就以起他們名字以表尊敬.

至於筆劃的東西,
我是完全不理的.
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

有朋友寄這個算命網址給我,
http://msn.veryname.com/fate/name/star/ ... /index.php
雖然我鄙視迷信,
不過玩下都唔錯,
佢似乎逗人開心多d [smilie=jump.gif]
承風,承哲的財運事業運都有85分,
而華錚的財運75分,事業運80分似乎幾準播 [smilie=lol.gif]
多謝晒.
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

唔唔,俾我如果唔記姓氏,男的就致文,女就寧靜,不過如果配上姓氏,女的就不太好(如有冒犯,多多包含) [smilie=ruin228.gif]

戈個網剛剛玩過,
發覺都好準好,

特別係 害 羞,被 動,衝勁較差、有悲觀傾向......
不過我唸,咁我改咗名,未乜都變哂 [smilie=donno.gif]

哈哈,呢啲都係玩下好了
頭像
stepheng

害羞,被動,衝勁較差、有悲觀傾向基上每個人都有d啦,
人的性格係多面的,
基本上講什麼都中啦 [smilie=lol.gif]
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

致力致遠

吳致力,如何?

力:
力量,堅強的意思.

來由:
話說這個BB俾媽媽投訴經常在肚里好大力踢來踢去,名又未諗好,笑說不如叫他做吳大力,但有些搞笑.
不過真係有人叫大力的,我記得中國八十年代有位游泳名將在亞運上得過好多獎牌,沒記錯係叫做王大力,個名咁特別所以到而家仲記得,不過如果BB將來無人地咁大力就俾人笑了,算罷啦.叫吳有力,澳門已有一個官員叫黃有力,不想太沾別人的光,算罷啦.
但對這個“力”有些好感.上面那麼樣些名字大家都未算太滿意,爺爺又要求盡量同哥哥的名要有聯系,“致”字拼來拼去就拼到“致力”了.

讀音優點:
“力”與“叻”諧音,暗喻叻 [smilie=thumbup.gif] ,“致力”:有爭取、做到叻的意思.
“致力”與”自力”諧音,希望BB將來能有做到自力更生、自強不息的意志.
“吳致力”讀音近“唔至叻”、 “吾至叻”,意思都唔差(姓吳起名不容易呀).
“力”字容易讀及記,且不是與太多人同名.

與哥哥聯系:
生多一個BB的最主要原因是令哥哥多一個伴,令哥哥學懂與人相處.“致力”與“致遠”都有些聯系,大家都有“致”, “致力”本身未算完整,但與哥哥“致遠”結合,成為”致力致遠”就變有內涵了.且哥哥很喜歡喝寶礦力,成日叫“力力”,哥哥咁鍾意“力力”,就送個“力力”俾哥哥啦. [smilie=icon_lol.gif] 哥兒倆想感情唔好都唔得啦.

筆劃優勢:
“力”字只有兩筆,
第日如果唔乖俾老師罰抄名唔使驚. [smilie=lol.gif]
第日如做左明星同粉絲簽名,夠快夠方便,能滿足大多數粉絲要求.

昨晚諗到好開心有些訓唔著,仲開心過知道BB出現.
晚上十二點幾寄個短訊俾爺爺,爺爺馬上回電,似乎OK.
唔知大家通唔通過?
記錄美好,分享精彩。
adanov

Re: 致力致遠

文章 adanov »

我代我細細好講: "吳昊"

[smilie=bye.gif]
致力? 智力? 吳智力? OH~~

stepheng 寫:吳致力,如何?

力:
力量,堅強的意思.

來由:
話說這個BB俾媽媽投訴經常在肚里好大力踢來踢去,名又未諗好,笑說不如叫他做吳大力,但有些搞笑.
不過真係有人叫大力的,我記得中國八十年代有位游泳名將在亞運上得過好多獎牌,沒記錯係叫做王大力,個名咁特別所以到而家仲記得,不過如果BB將來無人地咁大力就俾人笑了,算罷啦.叫吳有力,澳門已有一個官員叫黃有力,不想太沾別人的光,算罷啦.
但對這個“力”有些好感.上面那麼樣些名字大家都未算太滿意,爺爺又要求盡量同哥哥的名要有聯系,“致”字拼來拼去就拼到“致力”了.

讀音優點:
“力”與“叻”諧音,暗喻叻 [smilie=thumbup.gif] ,“致力”:有爭取、做到叻的意思.
“致力”與”自力”諧音,希望BB將來能有做到自力更生、自強不息的意志.
“吳致力”讀音近“唔至叻”、 “吾至叻”,意思都唔差(姓吳起名不容易呀).
“力”字容易讀及記,且不是與太多人同名.

與哥哥聯系:
生多一個BB的最主要原因是令哥哥多一個伴,令哥哥學懂與人相處.“致力”與“致遠”都有些聯系,大家都有“致”, “致力”本身未算完整,但與哥哥“致遠”結合,成為”致力致遠”就變有內涵了.且哥哥很喜歡喝寶礦力,成日叫“力力”,哥哥咁鍾意“力力”,就送個“力力”俾哥哥啦. [smilie=icon_lol.gif] 哥兒倆想感情唔好都唔得啦.

筆劃優勢:
“力”字只有兩筆,
第日如果唔乖俾老師罰抄名唔使驚. [smilie=lol.gif]
第日如做左明星同粉絲簽名,夠快夠方便,能滿足大多數粉絲要求.

昨晚諗到好開心有些訓唔著,仲開心過知道BB出現.
晚上十二點幾寄個短訊俾爺爺,爺爺馬上回電,似乎OK.
唔知大家通唔通過?
頭像
stepheng

吳致立 又如何?
記錄美好,分享精彩。
adanov

文章 adanov »

stepheng 寫:吳致立 又如何?

吳自立? [smilie=bye.gif]
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

吳= ="有些人一聽就是唔= ="
我喜歡的女名:吳影靈/紫靈
我喜歡的男名:吳復/遠恩

以上名字只是我自己作= ="我還是有給阿sir投票的 [smilie=lol.gif]
影&靈&紫都是我喜歡的字 [smilie=icon_lol.gif]

阿sir,bb有相看的麼 [smilie=confused.gif]
叫我紫兒=_=
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

stepheng 寫:有朋友寄這個算命網址給我,
http://msn.veryname.com/fate/name/star/ ... /index.php
雖然我鄙視迷信,
不過玩下都唔錯,
佢似乎逗人開心多d [smilie=jump.gif]
承風,承哲的財運事業運都有85分,
而華錚的財運75分,事業運80分似乎幾準播 [smilie=lol.gif]
多謝晒.

經過姓名學的運算, 吳 華錚 在金庸裡的代表人物是:黃藥師
[smilie=jump.gif]
http://jy.chinesegamer.net/live_move/fate/
人物說明 黃藥師是個「個性乖僻、但是愛情專一」的人,一生只愛一次。黃藥師的地位是位居五絕之一的東邪,且為黃蓉之父。為人聰明絕頂,不論是文才武學、琴棋書畫或是陰陽五行之術均有專研。不過並不喜拘泥於世俗禮法。他這一生唯一執著的,就是對於亡妻的愛。雖然郭靖的愚鈍是他所不喜歡的,不過後來卻遇上了楊過,而楊過的個性是「正中帶有七分邪,邪中帶有七分正」,跟他自己的個性相近,因而形成了忘年之交。在襄陽攻防戰當中,中原群俠靠著他主持的「二十八宿大陣」,成功地解救了郭襄,並擊潰了蒙古大軍。

吳華錚的愛情模式 愛情觀念保守,對於喜歡的人不太懂怎麼追求。
增進桃花的建議 天下何處無芳草,何苦單戀一枝花。
叫我紫兒=_=
回覆文章