我的暑假

生活點滴.
回覆文章
車仔傑

我的暑假

文章 車仔傑 »

今年係我第一年做暑期工,去左車行做,嘩!!!!第一個禮拜做到我死死下 [smilie=ruin228.gif] 累得我要 [smilie=banghead.gif] ,真係而家先明白到揾錢咁難$$$$
我而家係漁翁街個間叫'區氏汽車零件服務中心'做緊暑期工,得閒要換野記得落黎 [smilie=lol.gif] [smilie=lol.gif]
附加檔案
頭像
stepheng

文章 stepheng »

你尼個暑期工真係請得過,
除了體力工作,
還賣埋廣告 [smilie=icon_lol.gif]
我架車(SIENTA)有什麼好介紹要換或加的嗎?

錢當然是不容易搵的,
不容易搵的錢才會更珍惜也用得更安樂,
那些貪官的錢就是太容易搵才這樣揮金如土,誰的錯?
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

並非無的放矢,轉載自昨天澳門日報:

鄭州巨貪檢察長包養七情婦

【香港中通社十八日電】原河南省鄭州市檢察院紀檢組長胡志忠在擔任中原區檢察院檢察長期間嚴重貪污腐敗,僅個人涉案金額折合人民幣就達一千七百多萬元,“小金庫”資金達四千七百多萬元。  

據內地媒體報道,胡志忠交代,他本人有七個情婦。鄭州市紀委查證,胡志忠曾先後與五位女性在某酒店長期包房、賓館或她們的住處發生兩性關係,並分別帶她們外出旅遊,送給上述女性現金共計七十二點五萬元、二千五百美元、五千港元,物品十四件(折合三萬餘元)。

他還先後接受或授意他人,安排自己和家人及情婦到國外旅遊,花費十九萬多元。更荒唐的是,胡志忠竟被一情婦的男友敲詐了三十萬元。  

一九九八年以後,胡志忠開始將自己斂來的錢財分三個地方藏匿。為掩人耳目,他在鄭州的銀行只存了二十多萬元,在國外的銀行存了七十五萬港幣,主要錢財都存在深圳的銀行,而且這些存款全部使用別人的名字。  

在這位貪官的悔過書中,他這樣說:“這些錢、物,我收得不仁不義,收掉了親情、收掉了友情、收掉了我的人格,最終使我成為金錢的奴隸、黨的叛逆、人民的罪人,只可惜世界上沒有後悔藥。”

他真是利害,長期咁玩法都可以無人知.
未被揭出來的有多少?
中國缺錢嗎?
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

希望有多d朋友能在這里分享這個的暑假的苦與樂吧[smilie=icon_smile_approve.gif]
記錄美好,分享精彩。
車仔傑

文章 車仔傑 »

首先要看看你部車行夠大約四個至五個月就要換一次偈油,新車有條養當然去原廠換,其次就要看看是否要更換剎車片,再其次就是換風間,以上就是平時最常要更換的配件 [smilie=yell.gif]
頭像
stepheng

睇來一年內我都無機會睇到傑仔的手勢了,
因為我架車才買了兩個月,一年內有保養.

做了一排車行,對車的興趣增加了還是減少了?
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

蘋果快d同大家分亨下你的暑假啦.夠唔夠錢買部相機仔呀?
記錄美好,分享精彩。
蘋果
聯繫:

文章 蘋果 »

[smilie=icon_cold.gif] 今年因某些原因,所以冇做暑期工~
我媽媽說下一年再做~
可能下一年會好d~

暑假期間,蘋果只回了家鄉中山~
沒有特別的東西了,,
過得不是太充實.. [smilie=stupid.gif]
蘋果
聯繫:

文章 蘋果 »

但係我都好努力咁儲蓄緊錢架la~~
希望可以買到一部數碼相機la~^^(好其待..)

好希望可以到一d風景好靚的地方拍照~~~ [smilie=jump.gif]
頭像
stepheng

我可以繼續借相機俾你既.
今個星期日有沒有時間,
我參加了這個課程:
http://www.lh604.net/forum/viewtopic.php?t=123
上個星期日講採光,
今個星期日講構圖,
聽下應有所幫助既.
入去旁聽我估唔會趕你出去掛.
早上黑沙灣建華青年中心上課,
中午可能觀音堂實地拍攝,
晚上攝影學會評相.
記錄美好,分享精彩。
車仔傑

文章 車仔傑 »

今年暑假我跟左中國電單車隊去左馬來西亞--雪邦賽車場.....做雜工[smilie=frog.gif]
我今次去馬拉ge心得,就係其實去馬來西亞,識talk英文真係好方便...因為咁大個仔第一次搭飛機,未去過其他機場,一去到馬拉機場D指示牌只有馬拉拼音和英文,好在日常英文生字都過得去無睇吾明....到買飯(因為雜工所以乜都要做)好在賣飯的都識講廣府話,無問題.....之後車隊有兩個鬼佬乜野都吾食(吾知係吾係怕食,因為係鬼佬)所以要買鬼佬飯---M記,一去到要講英文,真係有D驚,nobeliun one two set and drink is coke how much.咁又比我買左2個1號餐返黎,之後日日如事,真開心,上左3年會話課終於用得上場...
[smilie=lol.gif]
真係希望多D人係都分享下佢地ge暑假 [smilie=yell.gif] [smilie=yell.gif]
車仔傑

文章 車仔傑 »

講下美食,今次去馬來西亞真係食到我肥晒,馬拉真係美食天堂,去左1個禮拜,餐餐食吾同款當地特色美食(因為我個大老闆都有去)...咁多日我最鐘意食ge係椰將飯,戈D飯有陣濃郁ge椰汁味,加埋其他?,真係想起都想食,又吾係貴,都係幾溝又平又好食,吾知澳門有無呢??
[smilie=ruin228.gif] [smilie=ruin228.gif]
頭像
stepheng

讀萬里書不如行萬里路絕對沒有錯的,
出去開闊眼界才知自己的渺小與不足,
雖然我是教物理,
但我都認為英文在這社會的作用是極之重要的,
可惜不少人在讀書時仍然忽視它.

好似是昨日見到你覺得有些不同,
原來是人肥左又精神左.

講美食,暑假去新疆吃羊肉吃到很滿足,
馬來西亞我都要爭取去一趟,
有無照片同大家分享一下? [smilie=icon_smile_approve.gif]

東南亞美食,
三盞燈有不少,
對比馬來西亞的美食差多少呀?
記錄美好,分享精彩。
回覆文章