澳門街靚車貼圖區

生活點滴.
頭像
stepheng

文章 stepheng »

我只是很隨便問一問,
唔使咁認真架.
同埋錢銀的東西,
無論私人或公司一般都不會喜歡講的,
知也無用,
因為都係講下笑點會買架巴士作為私家車咁瘋狂.

其實我如唔做老師,
說不定也會選擇做司機.

講到司機,
頭先岩岩才坐完從廣州返來的拱運,
那個司機極無職業道德,
是我見過最差的司機,
開兩個鐘車,
大聲講足一個鐘電話,
對乘客又極無禮貌,
簡直是係為佢間公司倒米.
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

巴士相.....

而新福利的路線可分為正規線和短線,
短線即係正規線的縮短版,
短線包括:2短線,3短線,5短線,7短線,28B短線,33短線
附加檔案
MAN 13.230 HOCLR
<br />常行路線:1A,5
MAN 13.230 HOCLR
常行路線:1A,5
三菱Fuso
<br />常行路線:1A,2,3,3(短線),5,33
三菱Fuso
常行路線:1A,2,3,3(短線),5,33
三菱Rosa(雙門)
<br />常行路線:2,2(短線),4,6,7,7(短線),8,9,9A,16,26,26A.32.34.
三菱Rosa(雙門)
常行路線:2,2(短線),4,6,7,7(短線),8,9,9A,16,26,26A.32.34.
新福利EX 406(專車)05.8.22.jpg (90.13 KiB) 已瀏覽 33224 次
丹尼士飛鏢  Dart SLF(短陣,約10米)
<br />常行路線:1A,3,3(短線)5,33
丹尼士飛鏢 Dart SLF(短陣,約10米)
常行路線:1A,3,3(短線)5,33
豐田Coaster
<br />常行路線:機場直通快線
豐田Coaster
常行路線:機場直通快線
Benz O814
<br />常行路線:1A(晚上),2(平日),3A,26,26A,
Benz O814
常行路線:1A(晚上),2(平日),3A,26,26A,
adanov

文章 adanov »

我是不是這位年青朋友? [smilie=baddevil.gif]
我喜歡小車
但都說不出型號.....
有款好似係Honda既Cxxxxxx的
唯一記得的是只有不太喜歡的MRS
平時兩個人就開雙人車[smilie=ruin228.gif]

其實我鐘意單車多D
上一個月我終於有幸坐到雙人自行車(串行與并行)
可惜忘了拍照 [smilie=banghead.gif]
坐并行那種就像開車一像,可以隨時停下來

物理科組快d砌部人力機械車出來啊 [smilie=yell.gif]

stepheng 寫:再八下,
新褔利大概有三種尺寸:大巴、小巴、中巴(我聽有人叫佢做豬頭),
大概幾錢度?
買返來使唔使好似私人買車咁俾咁多稅?

我買新車之前問過一個年青朋友(未結婚)佢喜歡什麼車,
佢話小車,
但我就同佢相反,
一定要七人車,
後來因為財政及實際需要,
買左架最小最平的七人車.
喜歡七人車因為可以車住一大幫人好開心,
年青朋友話不如買架小巴車得仲多人 [smilie=lol.gif]
可能仲平,
但平時一兩個人出動,
開架小巴會唔會怪D [smilie=rolleyes.gif]
R197

文章 R197 »

今日去咗漁人碼頭,原來佢有一個日本豐田的展覽會,好多新車係度,如果我屋企都有一部,就好了 [smilie=lol.gif]
附加檔案
頭像
stepheng

見到巴士迷影咁多靚車,今日打算也去影一影,可惜只帶一支新鏡且焦段太長影唔到全車,去到漁人碼頭一張相也沒影到.
那里環境不錯,是澳門人與遊客的好去處,尼幾十億花得明智好多播 [smilie=thumbup.gif]
如天氣好d再去影過一輯漁人碼頭篇.
記錄美好,分享精彩。
車仔傑

文章 車仔傑 »

我部夢想私家車---AE86
附加檔案
頭像
stepheng

它是什麼來頭?
尼架車不禁令我想起我架舊車,
雖然很喜歡那架舊車,
但為了家中的老幼,
還是需要換新的,
另外養住架舊車比新車貴得多.

不過上面尼架車都有些我喜歡的元素.
從來都喜歡一些起棱起角的車而不喜歡圓碌碌的車,
不過我而家的私家車偏偏是一架圓碌碌的車 [smilie=icon_headache.gif]
而家我對我架新車唯一不滿意的就是圓碌碌,
而家倒返轉要搵一架起棱起角的車反而不容易,
有都是一些名貴跑車.

尼幾日都唔知自己發生什麼事,
架新車開了半年都無事,
前幾日倒車倒到後面
附加檔案
新車----開著它感覺像是新牌仔.
新車----開著它感覺像是新牌仔.
舊車----開著它感覺像是賽車手.
舊車----開著它感覺像是賽車手.
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

俾阿sir估下,呢架係新車定舊車 [smilie=hehe.gif]
附加檔案
新定舊???
新定舊???
頭像
stepheng

架車睇落去咁新仲要估,
梗係舊的 [smilie=icon_smile_wink.gif]

題外話,
尼幾日巴士頻頻出事,
好似都係澳巴,
是否經濟好左,
留唔住d舊人,
新人未夠水平 [smilie=icon_smile_question.gif]
記錄美好,分享精彩。
adanov

文章 adanov »

阿sir咁慘啊
不過向好方面睇,以後再出現就唔駛咁心痛了:P
頭像
stepheng

那天在南灣泊車,D車位同條路是垂直的,路上車又多唔好意思打個大彎才入位,
見到差唔多就入去,個位好窄加上是垂直的,入位時也非常小心,用倒後鏡見到係岩岩好,但後來聽到聲才知有事,原來鄰車的泵把是凸出來的,倒後鏡睇唔到,落車睇下架車邊有一大條痕,用手摸下,大多數可以擦走,原來對方架車的泵把的漆灰,自己架車唔係太留意都唔太覺的。

都唔知使唔使賠對方,就停架車係度,要告就來告我吧,不過可能對方架車唔係太名貴同太新且已有舊傷口,返來拿車時對方架車已開走了。

當時的感覺真係十分唔開心,自己點會犯D咁既錯誤,不過又無野怨,自己已十分小心了,只是經驗問題。

後來梗係要向好的方面諗:不必太唔開心既,車是要服務人的,唔係人服待車的;好在唔係同其它車碰接,都算好彩啦。
向好的方向諗可能是我的小小強項,加上另一半的安慰,好快就無事了。
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

哈哈,呃唔到呀sir添 [smilie=lol.gif]
呢架就係之前貼過的S03,1982年首次登記,而家係"訓練巴士",
近期新福利把佢重新噴油,玻璃窗換成白色透明,
之前見到佢時,仲以為有新車而我唔知,睇真啲,原本係S03 [smilie=ruin228.gif]

仲有呀sir你有冇誤會,污水廠停車場上面的巴士,
佢地只係一些R車和C車,只不過係一些好舊的R車(如R01,即第一部,R09,R12.....)
而呀sir你先前講的"老爺車",係未即係想表示一些好舊的"型號",呢[smilie=confused.gif] 如果係,咁呀sir你就要失望了,
[smilie=icon_cold1.gif]

下面張相係轉貼他人的......
附加檔案
R01,MC - 47 - 19
<br />1988 首次登記,
<br />在 2004年12月退役
R01,MC - 47 - 19
1988 首次登記,
在 2004年12月退役
頭像
stepheng

my first dream car.
附加檔案
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

stepheng 寫:架車睇落去咁新仲要估,
梗係舊的 [smilie=icon_smile_wink.gif]

題外話,
尼幾日巴士頻頻出事,
好似都係澳巴,
是否經濟好左,
留唔住d舊人,
新人未夠水平 [smilie=icon_smile_question.gif]

都未回答吳老師的問題tim [smilie=ruin228.gif]
其實兩間巴士公司都係唔夠車長,
所以有啲線更因此而取消,如"ST1",33短線,5短線
而一直講緊的N系列線(通宵線),都冇開,其中一個原因就係唔夠車長,

其實做巴士司機都唔係更好,加上而家有好多工選擇,所以就愈來愈少人做巴士車長了 [smilie=donno.gif]
頭像
stepheng

我聽過朋友講坐去氹仔上班的車不容易,
最高紀錄見到七八33都上唔到車,
其中一原因是班次少左,
原因是唔夠司機...

雖然自己喜歡駕駛,
但在而家咁既路面情況,
如要我做職業司機,
我怕會由興趣變成厭惡.

好在自己一般都是家庭日或不趕時間才開車,