澳門街靚車貼圖區

生活點滴.
車仔傑

文章 車仔傑 »

有錢人真係乜都得,有人玩音響,而家伊部玩身價新車來澳值成四十幾萬
附加檔案
頭像
stepheng

文章 stepheng »

尼架車是否所謂街霸8代?
尼d咁既車,係澳門可以去邊度飛?
未加盡油可能就要剎掣了 [smilie=icon_lol.gif]

我如有咁多錢買車,買架什麼車好呢 [smilie=rolleyes.gif]

如是自己努力正當賺返來的錢,
買d心頭好都無可厚非的,
當然咁有錢,有時能幫下弱者就更完美了.

圖片如<=650pixels,睇時可以免移左移右 [smilie=icon_smile_approve.gif]
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

連大力加油的機會也沒有了.

8月份本地報紙:

多段路將設超速偵測

當局將在友誼大馬路(近東方彎)、羅理基博士大馬路(在“生鏽鐵”與隧道口之間)、
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

尼架車O唔OK?如果親朋戚友結婚要車可以考慮下尼架車,日租500元,我可以介紹一位免費司機.
附加檔案
租車電話:336789
租車電話:336789
記錄美好,分享精彩。
wc

文章 wc »

在澳門這麼小的地方有二百多架過百萬的超豪華房車,看一看也是一種榮幸.
附加檔案
頭像
stepheng

警車
附加檔案
三十年前我在農村都未見過咁既公安車.
<br />如果個賊人跑快d,它追唔追到呢?
三十年前我在農村都未見過咁既公安車.
如果個賊人跑快d,它追唔追到呢?
申請做交警的人一定要大排長龍了
申請做交警的人一定要大排長龍了
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

即將退役的"五十鈴 JCR460ZZ",
此批車總共10部,其中S01 S02,S04,S09已經退役,而其他車預計將會在06至07年退役,而暫時這批車都唔會出來行,除非係長假期(如10/1黃金周),才有機會出來支援,

這批車可分為兩款,
S01-S04 黃明車身
S05-S10 新昌車身
附加檔案
黃明車身
黃明車身
新昌車身
新昌車身
R197

文章 R197 »

澳門所有國產公營巴士
附加檔案
澳門第三批國產公營巴士,五洲龍 FDG6920G,全數約為10-20部,將於06年1-2月抵澳,和FDG6110G一樣,裝備了&quot;混合動力&quot;和&quot;電牌&quot;,座位:27人,企位:24人,暫時有兩部行駛,亦是&quot;樣版車&quot;,
<br />常行路線:10
澳門第三批國產公營巴士,五洲龍 FDG6920G,全數約為10-20部,將於06年1-2月抵澳,和FDG6110G一樣,裝備了"混合動力"和"電牌",座位:27人,企位:24人,暫時有兩部行駛,亦是"樣版車",
常行路線:10
澳門第二批國產公營巴士,五洲龍 FDG6110G,全數約為10-20部,將於06年1-2月抵澳,總長達到10.60米,總寬達到2.48米,額定乘員數46人,尾氣排放達到歐Ⅲ標準、每百公裡油耗小於22升。由於是使用&quot;混合動力&quot;,所以耗油量甚至比手動波箱車為低,而它亦是全澳首部使用&quot;電牌&quot;的公營巴士,
澳門第二批國產公營巴士,五洲龍 FDG6110G,全數約為10-20部,將於06年1-2月抵澳,總長達到10.60米,總寬達到2.48米,額定乘員數46人,尾氣排放達到歐Ⅲ標準、每百公裡油耗小於22升。由於是使用"混合動力",所以耗油量甚至比手動波箱車為低,而它亦是全澳首部使用"電牌"的公營巴士,
澳門第一批國產公營巴士,金龍 XMQ6103G AT,總共5部,全批為&quot;打仗車&quot;,只會在繁忙時間出動,平時多泊在青洲,
<br />常行路線,1A,2,3,3A,4,5,9A,32,33,34
澳門第一批國產公營巴士,金龍 XMQ6103G AT,總共5部,全批為"打仗車",只會在繁忙時間出動,平時多泊在青洲,
常行路線,1A,2,3,3A,4,5,9A,32,33,34
頭像
stepheng

巴士迷呀,
點解你會咁鍾意巴士既 [smilie=rolleyes.gif]

如唔係你講下,
平時都無留巴士個樣,
更唔覺巴士有幾美,
雖經你介紹下,
都會多留意一下,
但相對於其它車種,
都係唔覺得佢靚.
不過如果我再出外,
我影相會多一個目標了,
到時唔知你對外地的巴士有無對本地巴士咁熟悉了 [smilie=rolleyes.gif]
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

因為我爸爸由我出世開始,已經係巴士司機,由細聽到大,所以對巴士愈來愈有興趣了,
其實澳門巴士都不及香港的靚,仲有的是,香港的巴士迷界發展得非常成熟,你影巴士根本唔會有人用奇異眼光望你,但在澳門,一般人都會望住你,攪到你唔好意思,所以除非係少見和特見,我一般都會到青洲,北安,和比較少人的總站等地方影相,.
頭像
stepheng

同我估計一樣,
唔係邊有可能對巴士咁熟悉.

影人物,影別人的靚車都話唔好意思者,
影巴士都要唔好意思 [smilie=confused.gif]

補充一點,
上面我話巴士相對其它車種唔算靚,
這只是觀點與角度問題,
前幾日睇新聞,
英國那邊要淘汰紅色隻層巴士,
英國人都很不捨得,
最後還是留兩條觀光路線俾佢地,
有些東西有感情就會越睇越靚了.
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

其實RM29 配有 歐二 的 CUMMINS 引擎﹐原本係可以挨到 2011 年既,
不過因為其他零件老化,沒有尾門,危險和對傷殘人士不便等原因,就把它們退役,
佢地為倫敦服役了約半世紀,高期有近二千八百輛巴士,所以很多人先唔捨得佢,

我爸爸上年已經唔係巴士司機了,幸好的是當時我認識了幾個司機,所以而家仲可以"拿料"呢
車仔傑

文章 車仔傑 »

R197你真係好厲害,不得不說你係巴士迷!!!!!!! [smilie=thumbup.gif]
我就比較鍾意賽車(房車),.
附加檔案
係今年澳門大賽車期間影架
係今年澳門大賽車期間影架
R197

文章 R197 »

stepheng 寫:
影人物,影別人的靚車都話唔好意思者,
影巴士都要唔好意思 [smilie=confused.gif]

唔唔,有時係街度影,會影到車長 ga ma,唔係太好,不過都有例外,好似張五洲龍,我係關閘影時,係有好多司機係度研究架車,一見到我係度準備影相,即刻走開哂呢 [smilie=jump.gif]

仲有注意的是,有一些站長,會唔俾你影,趕你走ge,不過冇法例講明,唔準影巴士,
頭像
stepheng

其實影人我都試過俾人話。話說今個暑假我到北京,見到今時今日的首都地鐵仍然人手賣票及人手檢票,覺得不可思議,打算影一張相留念,點知一拿相機想影的時侯,那女驗票員(可能大隻過我)大喝:”不準照相.”,我問:”有哪條規定說不能照的嗎?”,那女驗票員:”小子,你甭在這搞事呀?”,我本來想力爭,但想落,如直接影佢,的確有侵犯佢的肖像權,且這個地鐵站就在天安門下面咁特殊,好漢不吃眼前虧,撤退。
但心還是不甘,我只是想紀錄一個歷史的見證者,咁都唔得?但又唔敢再影那地方,就走到另一個地鐵站,在驗票員身後鬼鬼鼠鼠地偷影左一張,至於人手售票的情景就唔敢再影了,走都走唔切.
附加檔案
我相信在08北京奧運前應會改觀.
我相信在08北京奧運前應會改觀.
最後由 stepheng 於 週三 12月 21, 2005 18:06 編輯,總共編輯了 1 次。
記錄美好,分享精彩。
回覆文章