新機試影

以相會友
頭像
stepheng

文章 stepheng »

R197 寫:
stepheng 寫:

唔知R197摸熟左部機未,期待R197更多作品.[smilie=hehe.gif]

Nikkor 也有50mm f/1.8,尼支係我近一兩年來影BB的首選.

尼度有些50mm的資料及作品,不過是nikon.

好多東西都仲未熟呀,,不過日日都要拎一拎出黎影返幾幅先安樂[smilie=rolleyes.gif]
吳老師幾時得閒呀? [smilie=yell.gif]

因為要代班主任一段長時間,春節時該會得閒d.
記錄美好,分享精彩。
Vincent Ieong
聯繫:

文章 Vincent Ieong »

stepheng 寫:
Vincent Ieong 寫:Nikkor同nikon有咩關係??睇就睇得多,,但真係5係好明...

nikon的原廠鏡都標有Nikkor,點解就唔知啦.有興趣就睇下:
Nikon公司的發展及歷史

不過而家n記已經是"made in Thailand"了
R197

文章 R197 »

Vincent Ieong 寫:不過而家n記已經是"made in Thailand"了

不過頂級旗艦機種D2系是日本製造的嗎?

一直有
聯繫:

仲有...點解星期二澳日無左攝影版ge??係調左去另一日定係cut左攝影版??
頭像
stepheng

其實係邊度制造有什麼不同?最緊要都係管理者,我諗NIKON在泰國的管理都係日本人話事掛,NIKON在泰國出產了數以百萬計的單反,唔多覺有工藝質量投訴.在泰國、中國、越南...制造,價錢平一截,該是消費者的福音呀.

D2系列,基本上都無去了解.
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

逢星期二,心水咁清既,我日日睇報都唔覺. [smilie=icon_smile_blush.gif]

網上好似仲多仲精彩.
記錄美好,分享精彩。
聯繫:

stepheng 寫:逢星期二,心水咁清既,我日日睇報都唔覺. [smilie=icon_smile_blush.gif]

網上好似仲多仲精彩.

never mind..但睇到記得報反料a...
個個星期睇開,,,上左隱,,5睇5得... [smilie=lol.gif]
聯繫:

stepheng 寫:逢星期二,心水咁清既,我日日睇報都唔覺. [smilie=icon_smile_blush.gif]

網上好似仲多仲精彩.

d80是用硬膠做機身物料的,,其他大部份都是鎂合金........
頭像
stepheng

如果唔係套支大重炮,硬膠做機身物料完全無影響,重量輕左,價錢平左,又是進步之舉.
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

我就反而喜歡較重,好像愈重愈有手感,,不過揹多幾支大炮可能就唔系甘講了 [smilie=lol.gif]

聽別人說10D摸下去的感覺是完全冰凍的,不知系未呢?
回覆文章