橫琴遊閒之旅

旅行攝影,攝影旅行
sicheong

橫琴遊閒之旅

文章 sicheong »

見今日休息, 個天又唔怕太晒, 一於前往對面海 (灣仔, 橫琴)
附加檔案
無驚無險, 到達對面啦
無驚無險, 到達對面啦
見到一條又直, 又有暗斜既路, 不知點算好, 只好硬著頭皮往前行
見到一條又直, 又有暗斜既路, 不知點算好, 只好硬著頭皮往前行
到達第四條跨海大橋 : 橫琴大橋
到達第四條跨海大橋 : 橫琴大橋
不遠處有個名為 : 珠海十字門中央商務區
不遠處有個名為 : 珠海十字門中央商務區
灣仔碼頭 (唔係餃子) 假日人多, 但到平日真係人流稀少
灣仔碼頭 (唔係餃子) 假日人多, 但到平日真係人流稀少
原來灣仔那邊都有個廣場
原來灣仔那邊都有個廣場
頭像
stepheng

文章 stepheng »

上一排也跟拙荊打算踩到橫琴,但時間問題,只踩到橫琴橋頂便回頭了。
附加檔案
灣仔也是個踩車的好地方,但大熱天時可能不太合適了,樹蔭較少。
灣仔也是個踩車的好地方,但大熱天時可能不太合適了,樹蔭較少。
記錄美好,分享精彩。
sicheong

繼續我橫琴之旅
附加檔案
途經一個熟識的地方--生態蠔園
途經一個熟識的地方--生態蠔園
回程經過風力發電的入口, 但是門是關的, 不知什麼時候才開放
回程經過風力發電的入口, 但是門是關的, 不知什麼時候才開放
往前走, 是禁區, 因為這裡將會是長隆樂園發展地盤
往前走, 是禁區, 因為這裡將會是長隆樂園發展地盤
來到市區, 周圍都是工程
來到市區, 周圍都是工程
橫琴這幾年迅速發展, 工程一浪接一浪, 帶到這裡泥頭車也多了, 使到路邊沙石也多了, 來到這裡, 要加陪留神, 以免危險
橫琴這幾年迅速發展, 工程一浪接一浪, 帶到這裡泥頭車也多了, 使到路邊沙石也多了, 來到這裡, 要加陪留神, 以免危險
sicheong

今次去左橫琴之後, 相信日後一段長時間都唔會去啦, 因為太多沙石, 泥頭車, 反而想去挑戰 (拱北--南屏--珠海大橋--湖心路口--珠海機場--三灶)一來一回都需要成100多公里
頭像
stepheng

咁講法,我咪唔使去了 [smilie=icon_lol.gif]

珠海機場--三灶那邊,前一排有位車友去完返來,評價也是麻麻,好似冇單車徑。

睇來我以後都係主走淇澳及會同村。

珠海開建綠道 今天啟動

今天是植樹節,不但植綠樹,還要建綠道。今天,珠海有8個點同時舉行綠道建設開工儀式。

珠海規劃兩條綠道,一號和四號,是廣東省綠道網建設的一部分,本月開工建設一號綠道的一期工程(一期示範段為海天公園至野狸島),一期今年五一前建成,一號線建設規劃是一年基礎道路,兩年基本建成,三年配套完善。

一號線和四號線珠海段全長將達到300公里,真的建成確實不錯,一號線突出海濱特色,四號線突出鄉村田園,路線分別是:

1號綠道珠海段經拱北觀澳平臺、情侶路南路、全球通大廈、九洲港、海濱泳場、珠海漁女、野狸島、海天公園、銀坑、中山大學、石坑山填海區、唐家古鎮、港灣大道、北理工排洪渠、城軌金唐站、北師大校園、會同村、岐關路、大金鼎公園、中珠渠、下柵檢查站後與中山段接駁。

4號綠道珠海段經過斗門禦溫泉、斗門村、黃楊大道、斗門一中、白蕉水鄉、西瀝大橋。結合斗門區的自然和人文要素,充分利用黃楊山、黃楊河、白蕉水鄉、基塘、農田、城鎮郊區、自然村等自然資源,以山間、農田邊、河邊、水塘邊慢行道建設為主要內容,將4號綠道線建設成為郊野山水田園風光特色鮮明的綠道。

原文
附加檔案
記錄美好,分享精彩。
sicheong

我地又多條路可以騎下啦
頭像
stepheng

你指邊條線先,一號線而家已有的了,四號線一定要2天才可以,要捱到西瀝大橋也不容易。
記錄美好,分享精彩。
sicheong

四號線看真的不是那麼長, 由御溫泉,經黃揚大道, 入斗門市區, 井岸大橋, 白蕉, 西瀝大橋, 都只不過2.4公里左右吧 (用google earth去度)
adanov

文章 adanov »

stepheng 寫:咁講法,我咪唔使去了 [smilie=icon_lol.gif]

珠海機場--三灶那邊,前一排有位車友去完返來,評價也是麻麻,好似冇單車徑。

早排去了機場但無去三灶,印象中要過了南屏才有好路,類似東線過了名亨公園那樣,有獨立單車徑或很寬少車的車道,但之前就像橫琴而且比橫琴更差,在擴路定吾知咩工程,路旁多沙石及有時會有些不平,而且最致命係車又多又快,相比之下,我接受到橫琴,而且橫琴係我半天線的首選,因為吾怕好似東線要挨初段無單車徑。

可能經灣仔在入橫琴前的迴旋處北上去到珠海西區踩車會係一個好選擇,雖然遠D(~8KM)但應該車少D同環境好D,搵日驗證下再向大家報告
頭像
stepheng

sicheong 寫:四號線看真的不是那麼長, 由御溫泉,經黃揚大道, 入斗門市區, 井岸大橋, 白蕉, 西瀝大橋, 都只不過2.4公里左右吧 (用google earth去度)

睇來要跟你出去玩好危險,就咁睇由拱北到四號線的起點同拱北到石岐的路程差唔多,四號線一半長左右,起碼都有30公里啦。

如時間岩可以先試下這條,唔知路況如何?
附加檔案
記錄美好,分享精彩。
sicheong

如果單單由起點至終點, 真的不是很長, 但如果由拱北到起點, 真的很長呀 [smilie=banghead.gif]
sicheong

要玩四號線, 要換山地車吧 [smilie=ruin228.gif]
頭像
stepheng

philip 寫:
stepheng 寫:咁講法,我咪唔使去了 [smilie=icon_lol.gif]

早排去了機場但無去三灶,印象中要過了南屏才有好路,類似東線過了名亨公園那樣,有獨立單車徑或很寬少車的車道,但之前就像橫琴而且比橫琴更差,在擴路定吾知咩工程,路旁多沙石及有時會有些不平,而且最致命係車又多又快,相比之下,我接受到橫琴,而且橫琴係我半天線的首選,因為吾怕好似東線要挨初段無單車徑。

可能經灣仔在入橫琴前的迴旋處北上去到珠海西區踩車會係一個好選擇,雖然遠D(~8KM)但應該車少D同環境好D,搵日驗證下再向大家報告

東線初段無單車徑?此言差矣,看看地下,都是單車標誌呢,只不過單車徑與行人路混在一起。雖然唔可以快,但都係半小時左右,作為熱身都唔錯。其實路況不差,只是路口多D。

由上沖檢查站到前山天橋那才是我不能接受的,如非必要,都唔走那里了。 [smilie=nonono.gif]

路好我唔介意走遠D,而家度來度去點整條過百的路線來踩下 [smilie=icon_lol.gif]
附加檔案
東線初段是有單車徑的,只不過單車徑與行人路混在一起,且路口多D者。
東線初段是有單車徑的,只不過單車徑與行人路混在一起,且路口多D者。
上沖檢查站到前山天橋,難以接受的路段。
上沖檢查站到前山天橋,難以接受的路段。
記錄美好,分享精彩。
sicheong

唔該晒iphilip既講解, 橫琴須然係好近, 可以半天時間暢遊, 但真係好危險, 大泥頭車多, 車速又快, 再加上係無單車徑, 東線須然初段係無單車徑, 但在行人道上騎比無單車徑更安全
sicheong

經過我分析, 下次回拱北的那段路, 可以到上沖, 轉入梅華西路, 敬業路, 翠前北路, 入粵海西路, 轉入桂花南路, 到達拱北, 而且這段路一直係有單車到達拱北的, 避開了難以接受的路段。
附加檔案
路線圖
路線圖
回覆文章