花自雕零水自流的盤龍峽

旅行攝影,攝影旅行
回覆文章
頭像
chiosir

花自雕零水自流的盤龍峽

文章 chiosir »

與影友們一起暢遊盤龍峽, 真是人生一大樂事. 可惜的是沒有帶腳架.
附加檔案
頭像
Neil

文章 Neil »

[smilie=thumbup.gif]
chiosir構圖果然勁
頭像
stepheng

文章 stepheng »

我鍾意梅花多d,想影左好耐,但都係停留係個想字.

chiosir跟大家去旅行雖然少但未算意外,奀仔跟大家去旅行我就真係意外了,攝影真係有凝聚力 [smilie=icon_lol.gif]
記錄美好,分享精彩。
頭像
akuramatata

文章 akuramatata »

[smilie=thumbup.gif] 9 good!
奀仔

文章 奀仔 »

係呀我都係因為聽講哥度山明水秀....又有一大班影友一齊所以只好冒住比老婆丙都要去二日....結果真係好正....好似反回讀書時一班人去旅行咁.....我的部份劣作在這.....http://picasaweb.google.com.tw/c6photo/LdUegE#
頭像
chiosir

stepheng講野越來越玄, 要停一停想一想才參透到禪機, 攝影的引力真的好大,
我都是負出相當大的代價才能前往, 不過和一班老友一起前往真是其樂無窮也!
[smilie=jump.gif] stepheng, 下次如有機會再組織多一次前往.
頭像
chiosir

那三瀑布是多得奀仔和皇上能慷慨地借我腳架才有作業交!
[smilie=yell.gif] 如沒有老友相隨, 真的不敢想像!
最後由 chiosir 於 週六 2月 07, 2009 18:49 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
stepheng

我都好鍾意同班老友出去影相,
而家仲好懷念新疆及雲南之旅,
上次去開平也很開心.

可惜我而家的假期同大家唔係咁岩,
雖然有時間出去,
但冇老友一齊,
冇咩動力.
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

唔好意思,要捉chiosir字蚤 [smilie=icon_smile_tongue.gif]

為何要用“凋零”而不用“雕零”

《現漢》:“む凋零めヾ(草木)凋謝零落:萬木∼。ゝ衰落:家道∼。”《新華》《辭海》只收“凋零”。《大詞典》分條釋義,未分主副,義同。
詞頻統計:凋零60,雕零0。
宜以“凋零”為規範詞形。
記錄美好,分享精彩。
頭像
chiosir

下次真的要小心點 [smilie=icon_shut.gif]
頭像
stepheng

知錯能改,善莫大焉.

網上吹下水又何必介懷呢?
只是見chiosir平時太完美了,我只能雞蛋里挑骨頭者 [smilie=lol.gif]
記錄美好,分享精彩。
rescue

文章 rescue »

同朋友一齊玩真係好開心 [smilie=thumbup.gif]
上星期同朋友一齊去左踩單車
雖然都幾吃力
不過真係好開心 [smilie=jump.gif]
頭像
chiosir

stepheng的反話已到了爐火純青的景界了. [smilie=kill.gif]
頭像
stepheng

我的故事告訢大家,平時不要說太多大話、反話,唔係當你講真話時就無人會信你了 [smilie=icon_cry.gif]
記錄美好,分享精彩。
頭像
chiosir

stepheng, 網上吹下水又何必介懷呢! [smilie=jump.gif] [smilie=jump.gif]
回覆文章