轉載:特區全民創作打油詩

天亮了還是這樣黑,天黑了還這樣亮著.

wc

文章 wc »

孕育生命靠勇氣,家庭負擔由此起
寶寶出生好歡喜,進出醫院小心地
學齡兒童難料理,送入學校話知您
求學過程冇心機,畢業準備食自己
踏入社會太功利,眼高手低被人棄
消費物價貴到死,增加收入救屋企
黑工勞工多是非,舉報呢班大鄉里
賭場工作莫妒忌,正當職業提款機
低薪工作莫求其,經驗累積作根基
中年失業無長技,自我增值再起飛
退休生活作準備,公園聚集捉象棋
生老病死無可避,活在當下更完美
樓價太貴買唔起,租金而家貴到死
凸手手段太卑鄙,比我打實佢老尾
你賤你死話之你,嘆舊蛋糕在屋企
揼骨按摩燒雞脾,辦公室內搞幾味
巧取豪奪編道理,賤人賣地賤到死
政府高官為自已,上庭作供閃又避
狼狽為奸是官商,偷天換日好誇張
行政霸道太上皇,趁機掠水兇夹狼
特區有只河口蛙,大鼻向上正人渣
特區政府要自治,中央任由佢搞事
滿口胡言四圍飛,市民啞忍無天理
指桑罵槐流動區,好驚特搜責任追
G 4 捂口禁家丑,新聞自由被趕走
歐案唔知幾時爆,上級要借金鐘罩
特手施政險失控,止痛丸仔快D送
澳門市民莫近視,睇清特醜個衰字
樓盘升溫有絕招,百萬免稅搞促銷
移山填海好開心,官商勾結無良心
貪官失憶講歪理,遲早天收佢老味
百憶和珅正茂鯉,雞脾按摩抵佢死
建辦新官玩失憶,上庭態度好招積
法庭傳召去唔去,猛遊花園來應對
黑工粉腸酸狗雄,公務巨貪歐文蟲
官官相護把幾火,市民強忍心怒火
市民遊行放怒火,商家睇見心有火
愛國愛澳愛銀紙,污煙璋氣似舊屎
賣山賣地賣賭權,名利雙收兩其全
睇到鏵哥真醜死,佢嘅面皮厚過你

何家
子    父
遺    留
臭    芳
萬    百
年    世
馮志強:“香港有個陳馮富珍,澳門有個蕭威利。”
柯為湘:“如你熟悉澳門的話,你就知道這並不是問題。”
做官守則:
“冇印象”、“唔記得”、“唔知道”
“守身如玉”、“守望相助”、“守口如瓶””
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

完全o咀 [smilie=frog.gif]
叫我紫兒=_=
wc

文章 wc »

轉載:

可憐市民無個家 租金而家不停加
街市日日唔同價 市民買
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

轉載:厚蛙北京行

貪案正在審
全民都關心
記憶體缺陷
證人皆劣品

嗜好養貪臣
厚蛙壞得很
民生不著緊
到處掘黑金

批地好過癮
利益自由行
承諾如浮雲
公屋冇下文

以糖果交心
居民唔受
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

轉載:國會議場馬騮戲

貪案用力在審理
審理需要好知己
眼中只有名和利
中間過程記唔起

特區政府髒到死
互相連結用包庇
幫派守則要熟記
大難臨頭各自飛

您我早知不處理
現在才來看危機
議員道行麻麻地
主席敏感易生氣

國會議場馬騮戲
浪費資源太可悲
黔驢技窮比口技
特區安危話知您
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

[b]轉載:特區就
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

轉載:以民為本像放屁...愚弄人民該去死...

*普通話*

開口閉口深層次
就是不提真問題
實問虛答都沒事
x總智商引爭議
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

轉載:全民被愚弄...

聖火咁隆重
全民都熱衷
火炬未見蹤
論壇已失聰

升格副作用
鬼都唔會信
熱情不能送
怒火難自控

路線亂更動
居民被愚弄
政治兵馬俑
全都是飯桶

醜陋
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

轉載:太忙的局長...

聖火遊濠江
開埠破天荒
指揮選猛將
唯有李局長

見慣大風浪
計畫好周詳
路線登報章
大家要捧場

熱情沒法擋
人群滿街巷
火炬遇路障
飛站式導航

局長人太忙
民眾被遺忘
訓練欠精良
落台再練過
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

轉載:<<醜陋濠江系列> - 山賊與海盜...

葡國式海盜
殖民當深造
高壓加殘暴
堆積灘頭堡

回歸選大佬
厚蛙被召募
山賊欠開導
家規亂糟糟

開墾不環保
唔識留寸草
批地更粗糙
倒霉是琵鷺

管治最離譜
失憶成國寶
澳門島之怒
中央可知道
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

轉載:暗淡濠江系列:

歐生最離譜
世紀巨貪佬
問佢點樣做
當中央冇到

何來賤賣地
上級批至做
呢句好有腦
特首跳晒舞
即嚇佢老母
弟朝唔知道

傳媒聽唔到
証人著晒草
廉記又識做
編古唔打稿
市民都知道
小晒佢老母
政府當冇到
三餐搵頭路
邊得閒追討

有冤無路訴
樓價繼續高
物價仲離譜
電油貴似Gold

呢舖確係糟
高官都見到
驚住冇得撈
派錢好週到
市民咪嘮嘈

做到咁
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

轉載:我愛厚蛙...

在這 2008 到 2009 跨年的重要時刻...讓我說出心底的話...

我愛厚蛙...

回歸蘇蝦
特選厚蛙
果斷骨架
似足老爸

批地檢查
親征御駕
世遺阻街
除之後快

公屋羞家
不建也罷
豪宅優雅
四厘添加

謝絕責罵
疼愛屬下
公帑開挖
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

轉載:<醜陋濠江系列> - 澳門之歌...

外勞蝗禍 遍地烽火
道德滑坡 罪案變多
逾留觀摩 高朋滿座
警威重挫 每日重播

庫房未鎖 中意任攞
賤批基礎 食相婀娜
合約交錯 依法換貨
各得其所 睬你都傻

賭海風波 利益穿梭
權貴登科 擴建賊窩
官商共和 超支駱駝
廉記閃躲 唔敢亂摸

十年已過 殘花朵朵
民意受阻 自食惡果
普選坎坷 一拖再拖
活得唔妥 何必有我
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

轉:<醜陋濠江系列> - 不再回應劃重點...

針對近日坊間議論紛紛的焦點話題..."零缺失的審計長在新政府團隊規劃中竟然意外出局"...本人翻閱了 "權貴三字經" 應用篇...發現以下文字記載...

舊超支...勤追思...
新質疑...當幼稚...
敵蠻夷...扮弱智...
澳管治...靠無恥...

此外...對 "不再回應" 說法做了若干重點整理...或許這些發現可提供大家不同的思考方向...

<醜陋濠江系列> - 不再回應劃重點...

登基大典處女宴
人事布局盪鞦韆
超支陽光新局面
厚顏孽種留幾件

審計美莉站錯邊
理念僭建搭沈船
改朝換代做體檢
清除異見是關鍵

輿論質疑太膚淺
污衊寡人放暗箭
用人唯才看意願
不再回應劃紅線

特首清廉守諾言
愛國愛澳不要臉
官商串聯護金蓮
濠江驚艷再十年

router_hsu
做官守則:
“無經驗”、“太忙”
“依法”、“合法”
wc

文章 wc »

轉:<醜陋濠江系列> - 特區十年成就展...

"十年成就展...到處好搵錢...權貴登聖殿...雞犬全升天..."

<醜陋濠江系列> - 特區十年成就展...

特首出線靠小圈
政綱亂噏一樣掂
深層權力無界線
承諾跳票可狡辯

名門望族家教嚴
肥水不落外人田
公開競投少出現
世交淵源可豁免

權貴慶功先預演
超支盛宴送小賤
利益輸送即食麵
傳承創新留經典