死啦!初二d題唔識答呀!

回憶區
冰極之人
聯繫:

死啦!初二d題唔識答呀!

文章 冰極之人 »

如圖,A,B兩點______電壓,燈L中_________電流(填有/無)

答案:如圖,A,B兩點__有__電壓,燈L中__冇__電流(填有/無)

點解??
附加檔案
chanmarco

文章 chanmarco »

個圖A,B兩點代表咩?
有可能,A,B電阻大,所以電流通唔過!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

文章 stepheng »

A,B兩點代表導線端,
如題目加多句:"合上開關S後",大家可能會清楚D.
如圖,合上開關S後,A、B兩點______電壓,燈L中_________電流(填有/無)

電壓大家應在第二段考試 再學,所以現在唔識唔出奇,
電壓和電流都比較抽象,但其實道理和水壓和水流好相似,
水壓可以產生水流,同理電壓可以產生電流(電源可以產生電壓),
但也水壓一定有水流嗎?當然未必,如水管不通,即使有水壓也不會有水流,
同理,如上圖所示,A、B兩點斷開,即使有電壓,電流如何能流過去?所以當有沒有電流.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:A,B兩點代表導線端,
如題目加多句:"合上開關S後",大家可能會清楚D.
如圖,合上開關S後,A、B兩點______電壓,燈L中_________電流(填有/無)

電壓大家應在第二段考試 再學,所以現在唔識唔出奇,
電壓和電流都比較抽象,但其實道理和水壓和水流好相似,
水壓可以產生水流,同理電壓可以產生電流(電源可以產生電壓),
但也水壓一定有水流嗎?當然未必,如水管不通,即使有水壓也不會有水流,
同理,如上圖所示,A、B兩點斷開,即使有電壓,電流如何能流過去?所以當有沒有電流.

咁講法...

呢題判斷根本唔難。

原來只係我自己對電流電壓常識唔夠認識,

真係要睇番啊sir 你留比我地D ppt. 啦!!
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

chanmarco 寫:個圖A,B兩點代表咩?
有可能,A,B電阻大,所以電流通唔過!

呢幅圖唔係我畫的,
一係個初二朋友係msn問我呢題,
佢原本條題並唔係電路圖,只係一幅實物體
佢照圖畫呢個電路圖出黎,
佢只係在A處同B處畫少粒點,
中間係斷開的。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

問番D初二野先!
見樓上chanmarco講

乜電阻唔係只係減少流過電流ga咩??

仲會令到電流不能通過??

[smilie=confused.gif] 唔記得左電阻嗰課d內容...
頭像
stepheng

斷路,相當於電阻無限大,當然沒有電流了.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

文章 chanmarco »

stepheng 寫:斷路,相當於電阻無限大,當然沒有電流了.

[smilie=ruin228.gif] 也差不多忘記了初二的東西了!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

噢!已忘記得一乾二淨了。 [smilie=icon_lol.gif]
頭像
stepheng

看來你們都是做高官的材料. [smilie=lol.gif]
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:看來你們都是做高官的材料. [smilie=lol.gif]

[smilie=icon_lol.gif] 此話何解??
頭像
stepheng

稍為關心澳門時事的人都會知啦.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:稍為關心澳門時事的人都會知啦.

[smilie=icon_lol.gif] 原來係指呢個.....

“冇印象”、“唔記得”、“唔知道”;
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

並聯電路中,

點解有d地方冇電流通過?
頭像
stepheng

並聯電路各支路的電壓相同,
由I=U/R可知電流與電阻成反比,
假如其中一支路的電阻遠大於另一支路的電阻,