物理競賽

回憶區
主題已鎖定
-3無.奈>泳*池v<
聯繫:

物理競賽

文章 -3無.奈>泳*池v< »

hey..阿sir..
   我有個問題真係唔係好明..
     第二次物理競賽ge結果..
      在比賽後我曾經問過好多人ge答案..
       包括第一名o個個..佢計算題ge答案同我差好遠..
        但我竟然可以攞到咁高ge名次..
            究竟..我係咪發緊夢?
︳︱﹋﹏∖後來∙﹍゙゚我總算學會了如何去愛。﹎
⌇∥後來終於在眼淚中明白━╮有些人一但錯過就不在┝
頭像
stepheng

文章 stepheng »

今次二、三、四名是同分,第二名和第六名只有1分之差,第二名和第七名也只有3分之差.

計算題一題14分分兩步各7分,
第二步無問題,
第一步你有部分錯了扣3,4分左右,
影響不大.

其實我講過很多次,
結果不是最重要的,
重要的是過程.

不過諗諗下,
咁樣扣3,4分係唔係少左d呢 :roll:
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

更正說明

第五名及第六名(一等獎及二等獎)名次更正,

第五名及第六名又同分,經execel排名,
甲班的同學第五,乙班的同學第六,
但現在檢查後,甲班的同學是經四捨五入而得(多了0.5分),
因此乙班的同學才是第五(一等獎).

這次真是皆大不歡喜,
一等獎變二等獎(甲班),
本來加4分只是加3分(乙班),,
都是我不對,sorry.
記錄美好,分享精彩。
-3無.奈>泳*池v<
聯繫:

文章 -3無.奈>泳*池v< »

哦,,即是話..
   其實2.3.4名都係同.分..
    咁..我即係幾分?
︳︱﹋﹏∖後來∙﹍゙゚我總算學會了如何去愛。﹎
⌇∥後來終於在眼淚中明白━╮有些人一但錯過就不在┝
頭像
stepheng

今日你無來聽講解,
無機會知幾分嘍.

二、三、四名都可能有四捨五入的情況,
不過算啦,
大家都同是一等獎無謂分啦.

今次好多名次都很接近,
另5個人(兩個二等獎和三個三等獎)的分數也只是差1分.

下次比賽記得一分也不放過呀.
記錄美好,分享精彩。
主題已鎖定