壓強..!

回憶區
chanmarco

文章 chanmarco »

stepheng 寫:題目:
1. 輪船在15米深的河里航行,船底距河面9米。
則:(1)船底受到水的壓強多大?

不肯定只要畫一畫圖出來,疑惑馬上解開.

[smilie=hehe.gif] 所以我個時測驗都有畫左圖,大概上想想,現在船底所受到的壓強原理同試管那些題目差唔多,
船底距河面9米,我就考慮左一振, [smilie=icon_lol.gif] 之前阿sir又話過,比左你的條件未必用到的!所以.......就取左9米做h!

至於條附和題,有很多人都話係1:1,想想下,應該都幾有理據!無論燒杯距離地面有幾高,受到的G都是一樣,F壓=G,受力面積一樣,所以就得出1:1
唔知到我想的岩唔岩??
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

文章 stepheng »

冰極之人 寫:

@_@ 我聽人講佢地d 答案都亂晒~~

好多都將h取15-9

@_@ sir~~ b 卷份附加題~~我冇計到....擺 出來比我睇睇

船底受到水的壓強:p =ρgh
這h到底代表什麼?h由哪里到哪里的距離,
只要說出來或畫出來,
想錯都難呀.
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

chanmarco 寫:

[smilie=hehe.gif] 所以我個時測驗都有畫左圖,大概上想想,現在船底所受到的壓強原理同試管那些題目差唔多,
船底距河面9米,我就考慮左一振, [smilie=icon_lol.gif] 之前阿sir又話過,比左你的條件未必用到的!所以.......就取左9米做h!

至於條附和題,有很多人都話係1:1,想想下,應該都幾有理據!無論燒杯距離地面有幾高,受到的G都是一樣,F壓=G,受力面積一樣,所以就得出1:1
唔知到我想的岩唔岩??

貼出來我驚俾人笑賣大飽播,
算啦,事實平時的附加題都唔係咁賣大飽,
只是平時好多同學一見附加題諗都唔諗,
今次想令大家揼下心口,
我都唔想咁快講出答案,
再俾機會大家諗下.

提示:器底面上的壓強與什麼因素有關?
附加檔案
如圖所示,a、b為完全相同的兩個容器,各盛5厘米深的水,a、b之間用導管連接。如果將開關S打開,最後兩容器底面上的壓強之比pa:pb =______.
如圖所示,a、b為完全相同的兩個容器,各盛5厘米深的水,a、b之間用導管連接。如果將開關S打開,最後兩容器底面上的壓強之比pa:pb =______.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

該唔會真的是1:1卦~~~~
P=ρgh
其中水的密度已經是確定不變!g也是!
既然講得瓶底的壓強,那麼只會計瓶的深度!
現在是相同!所以........1:1
[smilie=banghead.gif] 唉,如果係咁,我都想講番一句:今次的附加題賣左個好大的包比我地! [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif]
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

chanmarco 寫:該唔會真的是1:1卦~~~~
P=ρgh
其中水的密度已經是確定不變!g也是!
既然講得瓶底的壓強,那麼只會計瓶的深度!
現在是相同!所以........1:1
[smilie=banghead.gif] 唉,如果係咁,我都想講番一句:今次的附加題賣左個好大的包比我地! [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif]

如果答案係1:1......咁咪睇都未睇過條題就亂撞1:1 ge 人咪好著數@_@
chanmarco

所以咪話賣大包囉!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

點會1:1呀?
閥門打開後,
水面應同一水平面,
那兩容器各自的底部到水面的深度會相等嗎?
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:點會1:1呀?
閥門打開後,
水面應同一水平面,

條題原理係咪好似水壼個水位計咁樣??

兩邊ge水位成一直線??
chanmarco

閥門打開後,
水面應同一水平面,

既然咁講的話
打開左之後,左邊的水流向右邊,最後相平!
相平的應該是6米!
所以應該係
左邊的P=1000*10*4=40000 Pa
右邊的P=1000*10*6=60000 Pa
所以應為2:3 [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif]
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

閥門打開後,
水面應同一水平面,

a sir

電腦"ρ"字點打出來??

有時我問問題都方便d
頭像
stepheng

閥門打開後,
水面應同一水平面,

既然咁講的話
相平的應該是6米!
所以應該係
所以應為2:3 [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif]

6米?6厘米?

P1:P2=ρ1gh1:ρ2gh2=h1:h2=4:6=2:3
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

冰極之人 寫:
閥門打開後,
水面應同一水平面,

a sir

電腦"ρ"字點打出來??

有時我問問題都方便d

copy & paste
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

stepheng 寫:
閥門打開後,
水面應同一水平面,

既然咁講的話
相平的應該是6米!
所以應該係

6米?6厘米?

P1:P2=ρ1gh1:ρ2gh2=h1:h2=4:6=2:3

記錯左,忘記將6厘米化作0.06米!
不過個比應該岩的!
唔怪之得話賣大包啦!我都明!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:

唔知到我想的岩唔岩??

貼出來我驚俾人笑賣大飽播,
算啦,事實平時的附加題都唔係咁賣大飽,
只是平時好多同學一見附加題諗都唔諗,
今次想令大家揼下心口,
我都唔想咁快講出答案,
再俾機會大家諗下.

提示:器底面上的壓強與什麼因素有關?

A...呢條唔係b 卷條附加題a~

b卷條係裝有 7厘米ge水

係咪pa:pb=3:4
chanmarco

係喎,阿sir,放假之前會唔會有多一次測驗添?
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
主題已鎖定