滑輪的一個疑問!

回憶區
chanmarco

滑輪的一個疑問!

文章 chanmarco »

3.  在下圖中物體 A 的重力為 G ,在拉力 F 的作用下,物體沿水平桌面做勻速直線運動,已知物體受到的摩擦力為 f ,則人對繩的拉力 F 的大小等於    (   )
  A. 0.5G    B. 2G     C. 0.5f     D. 2f

[smilie=confused.gif] 點解會係C ??
[smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] 點解會縮減一半?
在滑輪上每段線的力都是一樣,拉力同相對運動方向相反
真係百思不得其解!
附加檔案
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

文章 stepheng »

解法一:
把圖逆時針旋轉90度,這就是一個典型的動滑輪了:F=0.5f
(重力方向與運動的方向垂直,所以重力在拉動過程中可以不必考慮)

解法二:
每段線的力都是一樣.
拉著動滑輪的繩有多少段?
2段等於f,
1段等於...
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

stepheng 寫:解法一:
把圖逆時針旋轉90度,這就是一個典型的動滑輪了:F=0.5f
(重力方向與運動的方向垂直,所以重力在拉動過程中可以不必考慮)

解法二:
每段線的力都是一樣.
拉著動滑輪的繩有多少段?
2段等於f,
1段等於...

哦!明晒!唔該晒!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
chanmarco

係呢!今次物理聯賽,點解咁奇怪??
如果我無睇錯的話,獎項定左1等獎、2等獎、3獎等、安慰獎(新的嗎??)

咁我地今次聯賽有無超過20幾個參加呢?
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

講法唔同者,獎勵同以前並冇兩樣.

遠不止20幾位,該超過40位.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:講法唔同者,獎勵同以前並冇兩樣.

[smilie=banghead.gif] 我想參加的'..但係第二朝番到學校張紙唔見左...寫唔倒名
頭像
stepheng

冰極之人 寫:

[smilie=banghead.gif] 我想參加的'..但係第二朝番到學校張紙唔見左...寫唔倒名

觀迎補報名.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:
冰極之人 寫:

觀迎補報名.

係度補報?!" [smilie=jump.gif] 定係去你個位度報??
頭像
stepheng

點樣通知都得,包括用pm,學校留言信箱...
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

咁又係,遠遠超出我所想,今次聯賽咁多人報名!(剛剛先想起,我地班都有成10幾人報左名)

係呢阿sir!今日的考試填充有一題唔太明佢想要我地填物!
印象中~~~~~
有兩個力施在某一物體中,其中F1=10N,兩個的合力為5N並且方向同F1相同,
問F2幾多N,方向!
問題就在於:兩個的合力為5N並且方向同F1相同呢句說話中!佢指最後合力的方向係同F1一樣,定係F2的方向同F1一樣?? [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif]
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

...,F1和F2的合力F=5牛且與F2同向,...

意思係合力與F2同向 [smilie=bye.gif]
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

哦!原來係咁的意思!
[smilie=icon_lol.gif] 我個時第一時候想到的答案就是F2=-5N!
跟著覆卷個時見到之後,想想下!力應該係無可能係出現負數!
如果....好彩有覆卷
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

chanmarco 寫:哦!原來係咁的意思!
[smilie=icon_lol.gif] 我個時第一時候想到的答案就是F2=-5N!
如果....好彩有覆卷

我呢個都係好彩有睇課外書先明白佢講乜~

佢係咁寫的

同一直線上的二力合成:

1.兩個力方向相同,合力的大小等於兩個力大小之和,方向與兩個力方向相同。

2.兩個力方向相反,合力的大小等於兩個力大小之差的絕對值,方向與較大力的方向相同。

@_@....睇倒呢度..先理解倒 湯sir 講d 咩

........... [smilie=frog.gif] ..我第一次靠課外書黎..幫自己
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

有一個問題,選擇題第7題度

一個桶冇裝水,拉力係F 摩擦力為f1 裝左水之後摩擦力為f2...

f1 係咪小於 f2 ?? [smilie=banghead.gif] 我有d 驚 佢冇講到係勻速直線運動

所以應該唔係F =f1
頭像
stepheng

chanmarco 寫:哦!原來係咁的意思!
如果....好彩有覆卷

力,速度...應該係有可能係出現負數!
如負數則說明那力與假設的方向相反,這在高中會再講.
記錄美好,分享精彩。
主題已鎖定