滑輪的一個疑問!

回憶區
頭像
stepheng

文章 stepheng »

冰極之人 寫:
chanmarco 寫:哦!原來係咁的意思!
[smilie=icon_lol.gif] 我個時第一時候想到的答案就是F2=-5N!
跟著覆卷個時見到之後,想想下!力應該係無可能係出現負數!
如果....好彩有覆卷

我呢個都係好彩有睇課外書先明白佢講乜~

佢係咁寫的

同一直線上的二力合成:

1.兩個力方向相同,合力的大小等於兩個力大小之和,方向與兩個力方向相同。

2.兩個力方向相反,合力的大小等於兩個力大小之差的絕對值,方向與較大力的方向相同。

@_@....睇倒呢度..先理解倒 湯sir 講d 咩

........... [smilie=frog.gif] ..我第一次靠課外書黎..幫自己

看下課外書,可能會愛不釋手 [smilie=icon_lol.gif]
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

冰極之人 寫:有一個問題,選擇題第7題度

一個桶冇裝水,拉力係F 摩擦力為f1 裝左水之後摩擦力為f2...

f1 係咪小於 f2 ?? [smilie=banghead.gif] 我有d 驚 佢冇講到係勻速直線運動

所以應該唔係F =f1

f1 係小於 f2
滑動摩擦力與兩個因素有關者(接觸面的精糙程度與壓力)
裝左水後壓力變大,滑動摩擦力自然...

所以學習最重要的是基本概念,而加強對概念的理解,唯有做一些題,老師講幾多也不及自己做下的.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:

一個桶冇裝水,拉力係F 摩擦力為f1 裝左水之後摩擦力為f2...

f1 係咪小於 f2 ?? [smilie=banghead.gif] 我有d 驚 佢冇講到係勻速直線運動

所以應該唔係F =f1

f1 係小於 f2

所以學習最重要的是基本概念,而加強對概念的理解,唯有做一些題,老師講幾多也不及自己做下的.

[smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif]
SIR.....粗心大意有冇得改善ga..........................................

點改善a..........................................

粗心大意整到我死得好慘..
chanmarco

文章 chanmarco »

stepheng 寫:

所以應該唔係F =f1

f1 係小於 f2

哦~~~呢題阿sir係講摩擦力個課的時候都講過,做練習冊都有講過!我仲記得的!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
chanmarco

冰極之人 寫:
stepheng 寫:
冰極之人 寫:
[smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif]
SIR.....粗心大意有冇得改善ga..........................................

點改善a..........................................

睇開D啦!
唔好成日想咁多!有時對你的答案唔好的!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

冰極之人 寫:
stepheng 寫:

所以應該唔係F =f1

f1 係小於 f2

恕我直言,
這大部份不是粗心大意,而是學習未夠透徹.

每次派卷,第一時間都聽到yiyiyaya ,尼個我識架...
其實就算有半班不合格的卷,人地唔知以為好難,
其實入面又有幾多未講過呢?
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:
冰極之人 寫:
stepheng 寫:

所以應該唔係F =f1

f1 係小於 f2

恕我直言,
這大部份不是粗心大意,而是學習未夠透徹.

每次派卷,第一時間都聽到yiyiyaya ,尼個我識架...
其實就算有半班不合格的卷,人地唔知以為好難,
其實入面又有幾多未講過呢?

[smilie=rocketmad.gif] ...我的粗心大意...大意在...

計左冇寫答案 [smilie=fire.gif] ....答案係a 無la la 寫左其他答案...

題目睇漏一兩隻字... [smilie=banghead.gif]

今次考試最尾嗰條最尾嗰問...

我隻眼睇錯野 竟然將個700g 當成 係 該液體的質量............... [smilie=frog.gif]
chanmarco

呢樣就係囉到高分的人做到的!
點解佢地囉到高分,除左努力讀書、聽書之外,做卷都是一樣!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
beeno

文章 beeno »

其實有好多物理量都有負值的,上到高中會講
全部野都要合理
主題已鎖定