對於6月12號的物理考試!

回憶區
主題已鎖定
chanmarco

對於6月12號的物理考試!

文章 chanmarco »

阿sir,之前上堂你講過話會有實驗題,我對呢部份都幾疑惑下!
實驗題? 係咪之前我地做實驗的?
定係畫電路圖?
其實今次考試比學生溫的時間都幾鬆動下,今次斷估唔會有人低過20分卦~~~~
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

文章 stepheng »

實驗題當然係同實驗有關的內容啦:
我地尼段做過什麼實驗?
形式咪同練習冊差唔多嘍.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:實驗題當然係同實驗有關的內容啦:
我地尼段做過什麼實驗?
形式咪同練習冊差唔多嘍.

ar~~sir~~~仲附加題po 出黎.....享我神志不清ge情況下
計倒
最大:4.8w 最小:1.xx w [smilie=yell.gif]
頭像
stepheng

你的答案 [smilie=nonono.gif]
附加檔案
 如圖所示的電路中,電源電壓為9伏,電阻R1=10歐,滑動變阻器R’的阻值變化範圍是0~20歐,閉合開關,移動滑動變阻器的滑片P在滑動變阻器R’上左右移動,則:
<br />(1) R1消耗的最大工力率是 ____ 瓦;
<br />(2)最小工力率是_____ 瓦。
 如圖所示的電路中,電源電壓為9伏,電阻R1=10歐,滑動變阻器R’的阻值變化範圍是0~20歐,閉合開關,移動滑動變阻器的滑片P在滑動變阻器R’上左右移動,則:
(1) R1消耗的最大工力率是 ____ 瓦;
(2)最小工力率是_____ 瓦。
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:你的答案 [smilie=nonono.gif]

[smilie=donno.gif] 明白咩意思la=="
...計多幾次先 [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif]
頭像
stepheng

這題其實和練習冊第42頁的第19題基本上是一樣的,如懂做練習冊的那題,必懂做這題附加題.本來打算考試前講講的,但考慮到有些同學連很多基本的都未掌握好,所以沒有講到,免得給大家添亂.但這種題其實大家是要掌握的,就出附加題考下大家.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:這題其實和練習冊第42頁的第19題基本上是一樣的,如懂做練習冊的那題,必懂做這題附加題.本來打算考試講講的,但考慮到很多同學連很多基本的都未掌握好,所以沒有講到,免得給大家添亂,但這種題其實大家要掌握的,就出附加題考下大家.

[smilie=yell.gif] 咁請ar sir 你講講個答案la
講解埋喎
等我死都死得眼閉d [smilie=icon_lol.gif]
頭像
stepheng

當你知道過程原來是咁簡單,我驚你可能會死不眼閉播 [smilie=icon_smile_approve.gif]

有冇參加物理聯賽?
有冇都唔緊要啦,
星期五9:45去物理實驗室聽評卷啦,
到時你就會知點計了. [smilie=bye.gif]
記錄美好,分享精彩。
Vincent Ieong
聯繫:

文章 Vincent Ieong »

stepheng 寫:你的答案 [smilie=nonono.gif]

Pmax=UI=9x0.9=8.1(W)
Pmin=U'I'=3x0.3=0.9(W)
[smilie=bye.gif]
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

Vincent Ieong 寫:

Pmax=UI=9x0.9=8.1(W)
Pmin=U'I'=3x0.3=0.9(W)
[smilie=bye.gif]
[smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] 發生咩事
嗰日做咩會計倒4.8..... [smilie=banghead.gif] a~~~~~激死我la..... [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] [smilie=banghead.gif] 咁鬼簡單..都計錯...我唔屎都冇用
唔記得左兩個ge 電阻係2:1
頭像
stepheng

唔使死住,
唔好意思,
係我搞錯左題目.

正確題目:

如上圖所示的電路中,電源電壓為12伏,電阻R1=30歐,滑動變阻器R’的阻值變化範圍是0~50歐,閉合開關,移動滑動變阻器的滑片P在滑動變阻器R’上左右移動,則:(1) R1消耗的最大功率是____瓦;(2)最小功率是____瓦。
記錄美好,分享精彩。
Vincent Ieong
聯繫:

文章 Vincent Ieong »

stepheng 寫:唔使死住,
唔好意思,
係我搞錯左題目.

正確題目:

如上圖所示的電路中,電源電壓為12伏,電阻R1=30歐,滑動變阻器R’的阻值變化範圍是0~50歐,閉合開關,移動滑動變阻器的滑片P在滑動變阻器R’上左右移動,則:(1) R1消耗的最大功率是____瓦;(2)最小功率是____瓦。

解:1.當滑片在最左端時
Ir=U/R1=12/30=0.4(A)
Pmax=Ur.Ir=12X0.4=4.8(W)
2.當滑片在最右端時
R總=R1+R'=30+50=80(歐姆)
I總=Ir=Ir'=U/R總=12/80=0.15(A)
Ur=Ir.R=0.15x30=4.5(V)
Pmin=Ur.Ir=4.5x0.15=0.675(W)
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

Vincent Ieong 寫:
stepheng 寫:唔使死住,
唔好意思,
係我搞錯左題目.

正確題目:

解:1.當滑片在最左端時
Ir=U/R1=12/30=0.4(A)
Pmax=Ur.Ir=12X0.4=4.8(W)
2.當滑片在最右端時
R總=R1+R'=30+50=80(歐姆)
I總=Ir=Ir'=U/R總=12/80=0.15(A)
Ur=Ir.R=0.15x30=4.5(V)
Pmin=Ur.Ir=4.5x0.15=0.675(W)

我真係差d 去死添

....計倒一個...另外一個計錯左
頭像
stepheng

唔好死呀,你死左我就成為殺人犯了 [smilie=icon_cold1.gif]
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

文章 chanmarco »

今日去左實驗室到聽左阿sir你講解D題目後,雖然初初以為好難,但細膩地做每一題其實都唔算好難,附加題我都好後悔,能夠想到前面個答案,但後面就計錯,無奈中~~~~
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
主題已鎖定