對於第二次測驗的疑問?

回憶區
chanmarco

對於第二次測驗的疑問?

文章 chanmarco »

今次測練習冊第幾~第幾頁?
今次可唔可以出個草稿區大一些?
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
chanmarco

自修堂個時阿sir你通常係唔係教導處?
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

文章 stepheng »

練習冊的第八章是由34~44頁.

今次其實沒什麼明確界限的,如之前的歐姆定律,串聯、並聯電路的電壓、電流、電阻關係搞唔清,一樣難過關.所以這次測驗的範圍跟第三段的範圍其實是一樣的.努力呀,我肯定平時有做練習的同學一定能拿到一個好成績;相反,祝他們好運了.

我第八節通常會在教導處,除了星期一、星期二.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

對於今次的測驗,阿sir,想問下你,驚唔驚今次好似第一段第一次測驗咁多人唔合格?
今次的計數題好似好多個小問喎!我今次做卷有一半的時間用在這個計數題
附加題最後我計到啦~~~~~~~~~
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

順其自然啦.

慢慢你會明白多問是是好事定壞事,你有沒有做過一些課外題,多問的容易做還是一個問的容易做?如未,試下啦.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

[smilie=banghead.gif] 我嗰日太亂la...嗰日朝早又發生左d 令我煩燥ge 事.....情緒未平伏就測驗...搞到我成日做咩都失晒準...

ar sir...我未睇過條符加題...po 出黎比我see see [smilie=baddevil.gif]
頭像
stepheng

某同學在家中安裝照明電路時,錯將 “220V 40W”與“220V 80W”的燈泡串聯起來接在家庭電路中了,則這兩盞燈工作時的總功率是________ 。
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:某同學在家中安裝照明電路時,錯將 “220V 40W”與“220V 80W”的燈泡串聯起來接在家庭電路中了,則這兩盞燈工作時的總功率是________ 。

wa~~我比其他睇...人地就將兩個電功率直接加埋就算,,,, [smilie=frog.gif]
頭像
stepheng

絕無可能,兩個串聯起來,總電阻會變大,電壓不變的情況下,總電流會變小,後來的總電功率會比任何一個燈泡的額定功率都會小.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:絕無可能,兩個串聯起來,總電阻會變大,電壓不變的情況下,總電流會變小,後來的總電功率會比任何一個燈泡的額定功率都會小.

=="睇錯題目
睇錯左並聯添..........從新計過 [smilie=rolleyes.gif]
頭像
stepheng

改左接近一半的卷,都無想像咁差,唔會好似第一次測驗咁差既.

今次的題量係多左少少,計唔到附加題係情有可原的.暫時有一位同學計到附加題.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

其實最辛苦都係阿sir,要咁短時間內改晒咁多卷,今次的測驗唔多唔少都有進有退,進者就係之前兩段成績差的同學知錯,發奮。退者,溫唔夠未能掌握定律公式!
點都好,無論今次測驗好定唔好,都已塵埃落定,如果今次派的測驗拿到好的分數,考試繼續囉!拿不到想象中的分數,唯有考試加把勁囉!我對今次測驗期望一般般,遺撼的是不能做到附加題,好慘~~~~咁多次測驗都未試過答對附加題!
考試大慨考咩架阿sir?
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

對比出卷來說,改卷是一件easy job.

考試其實跟今次測驗的範圍及內容基本是一樣的,形式上只是會多實驗題.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

今次有好幾位我地班的同學得20幾分,感覺上雖然和第一次不同,因為無咁多人唔合格,但相對個分較低!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

三個都唔算好幾個啦.
你地班有位同學很利害,
派卷一會兒就我講有四個同學係廿幾分,
問我是否該出卷淺d?

如果大家有興趣,
同學們自己在作業或練習冊中自出一份卷俾其他同學做,
內容要包括我列出來的知識點,
數字、順序當然要改一改,
有10%不是作業或練習冊上的,
大家試一試成績會不會好過我出卷?
明年我如再教初二,
等我嘗試下要全班的每一位同學都出一份卷,
我再從中隨機抽一份出來做測驗卷,
抽中的同學有分加,
唔知大家有冇興趣呢? [smilie=rolleyes.gif]
記錄美好,分享精彩。
主題已鎖定