sir~今日初二物理考試有野問??

回憶區
主題已鎖定
冰極之人
聯繫:

sir~今日初二物理考試有野問??

文章 冰極之人 »

請問..
ar sir~!填充第十條好難[smilie=banghead.gif]
我都係撞番黎
你可唔可以享呢度 講講個答案同埋講埋點解ar [smilie=confused.gif]

仲有..選擇題最後嗰條..好似有小小捉字虱喎 [smilie=spin2.gif]

講講呢兩條!唔該ar sir [smilie=jump.gif]
頭像
stepheng

文章 stepheng »

填充:
10.橡膠棒和毛皮摩擦後,橡膠棒帶____電,此時橡膠棒____電子(填 “得到”或“失去” )。
<==尼題最基本的了,至於點解要橡膠棒,咁大家有興趣再去查下啦.

美國科學家富蘭克林(B•Franklin)於1747年把絲綢摩擦過的玻璃捧所帶的電荷稱為正電荷,毛皮摩擦過的硬橡膠棒所帶的電荷彌為負電荷。富蘭克林在當時的歷史條件下,由實驗事實出發,首先規定了正電和負電。

單選題:
8.如圖所示電路,當對電流表A1,A2讀數時,發現A1的讀數比A2的讀數要大些,這說明( )
A.電流表A1或A2不準確;
B.電燈L1和電燈L2不一樣;
C.通過L1的電流I1大於通過L2的電流I2;
D.電路連接錯誤.
<==邊句捉字虱?
附加檔案
選擇題最後那條
選擇題最後那條
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:填充:
10.橡膠棒和毛皮摩擦後,橡膠棒帶____電,此時橡膠棒____電子(填 “得到”或“失去” )。
<==尼題最基本的了,至於點解要橡膠棒,咁大家有興趣再去查下啦.

美國科學家富蘭克林(B•Franklin)於1747年把絲綢摩擦過的玻璃捧所帶的電荷稱為正電荷,毛皮摩擦過的硬橡膠棒所帶的電荷彌為負電荷。富蘭克林在當時的歷史條件下,由實驗事實出發,首先規定了正電和負電。

單選題:
8.如圖所示電路,當對電流表A1,A2讀數時,發現A1的讀數比A2的讀數要大些,這說明( )
A.電流表A1或A2不準確;
B.電燈L1和電燈L2不一樣;
C.通過L1的電流I1大於通過L2的電流I2;
D.電路連接錯誤.
<==邊句捉字虱?

o~!~!咁冇野la
可能係我睇錯la

唔好意思
...ar sir
唔係第十條填充

係最尾嗰條 [smilie=icon_lol.gif]
頭像
stepheng

11.在如右圖所示電路中,要使燈A與燈B連接成並聯電路,應閉合開關______;要使燈A與燈B連接成串聯電路,應閉合開關_____;當開關_____ 同時合上時會使電源短路,這是絕對不允許的。

<==尼題算係尼份卷有點兒意思的題,細心再諗下,唔明再出聲啦.
附加檔案
最尾那條
最尾那條
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:11.在如右圖所示電路中,要使燈A與燈B連接成並聯電路,應閉合開關______;要使燈A與燈B連接成串聯電路,應閉合開關_____;當開關_____ 同時合上時會使電源短路,這是絕對不允許的。

<==尼題算係尼份卷有點兒意思的題,細心再諗下,唔明再出聲啦.

ar~ sir~最容易係串聯
閉合開關S2(基本上明白)
並聯我寫左S1 同S3(唔知啱唔啱)
短路就寫左S2同S3(唔知啱唔啱)
頭像
stepheng

尼題就考下大家的串聯、並聯、短路的概念.

如不肯定再看一看串聯、並聯、短路的定義,最好打埋出來俾大家睇睇來啦.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

文章 chanmarco »

冰極之人 寫:
stepheng 寫:11.在如右圖所示電路中,要使燈A與燈B連接成並聯電路,應閉合開關______;要使燈A與燈B連接成串聯電路,應閉合開關_____;當開關_____ 同時合上時會使電源短路,這是絕對不允許的。

短路就寫左S2同S3(一定卦~~~呢條題目我認為差唔多同上次測驗的加分題一樣)
並聯我寫左S1 同S3(我都係咁寫,我想應該係)
串聯閉合開關S2(因為電流得一條路,所以一定要閉上s2,如果閉上s1的話,燈b一定唔亮)
-------------------------------------------------------------
阿sir,我以上講法對嗎?
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
chanmarco

冰極之人 寫:

如果我無記錯的話!電如果出現左2條路比佢揀的時候,通常都會揀用電較少(電阻較少)阿sir之前講過(如果我無記錯的話)
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

chanmarco 寫:
冰極之人 寫:

短路就寫左S2同S3(一定卦~~~呢條題目我認為差唔多同上次測驗的加分題一樣)
並聯我寫左S1 同S3(我都係咁寫,我想應該係)
串聯閉合開關S2(因為電流得一條路,所以一定要閉上s2,如果閉上s1的話,燈b一定唔亮)
-------------------------------------------------------------
阿sir,我以上講法對嗎?

[smilie=thumbup.gif]
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

chanmarco 寫:
冰極之人 寫:

如果我無記錯的話!電如果出現左2條路比佢揀的時候,通常都會揀用電較少(電阻較少)阿sir之前講過(如果我無記錯的話)

之前咁講因為大家未學歐姆定律,
嚴格來講應係:
根據歐姆定律(I=U/R),
在電壓一定的情況下(兩條路是並聯,電壓當然相同),
電阻越大,電流就越小.

'揀用電較少"能記住好,能理解更好.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

其實我無記錯的話,你曾經係第二段第二次測驗講解個時講過的!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

chanmarco 寫:其實我無記錯的話,你曾經係第二段第二次測驗講解個時講過的!

o!我知你係乜水la
主題已鎖定