阿sir!初初覺得你個科........

回憶區
chanmarco

阿sir!初初覺得你個科........

文章 chanmarco »

初初覺得你個科有d難(因為第一次測唔合格)
後來想想下就覺得自已係咪溫習得唔夠呢!
而家!唔駛講啦!
結論得出條公式:分數=上堂聽書+番屋企溫習
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

文章 stepheng »

事實的確是:不難,如用心.
我真的為初二都有幾科不合格的同學擔心.

"分數=上堂聽書+番屋企溫習",好多人都知,但可能沒有一半人能做到.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

stepheng 寫:事實的確是:不難,如用心.
我真的為初二都有幾科不合格的同學擔心.

"分數=上堂聽書+番屋企溫習",好多人都知,但可能沒有一半人能做到.

其實佢地都係懶姐!如果上堂同番屋企努力溫習的話,成績一定唔同!
再講,之前的物理學唔好!往後的繼續都好難明!所以佢地之前唔聽就係佢地的損失!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

我自己覺得

在初中:成績與付出基本上成正比.

在高中:成績與理解基本上成正比.

理解與付出關係又幾密切.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

同意,高中我見到d卷,嘩~~有好多計數題
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

不要以為計算題就難,計算題先係分倉呀 [smilie=yell.gif]
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

哦~~呢D野就等到高中先領會到的
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
Vincent Ieong
聯繫:

文章 Vincent Ieong »

我都就離升高中啦...
我想有一個少少的要求..唔知錚sir可唔可以應承我呢??
就係: 今日考試可唔可以考多啲內容a??
因為想刺激啲,,同埋多些少野我會有自信心啲..次次測得少,,我就死了. [smilie=confused.gif] ....仲有..一定要有加分題a!!!
希望可以完成心願..錚sir!!!
R197

文章 R197 »

[quote="Vincent Ieong"]我都就離升高中啦...
就係: 今日考試可唔可以考多
聯繫:

[quote="R197"][quote="Vincent Ieong"]我都就離升高中啦...
就係: 今日考試可唔可以考多
頭像
stepheng

Vincent Ieong 寫:我都就離升高中啦...
因為想刺激啲,,同埋多些少野我會有自信心啲..次次測得少,,我就死了. [smilie=confused.gif] ....仲有..一定要有加分題a!!!

出卷是最痛苦的事.

你的要求都好正常,希望我們能滿足你的要求啦,內容的確是會多聲及光的內容.

人就應有好勝的心呀.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:

出卷是最痛苦的事.

你的要求都好正常,希望我們能滿足你的要求啦,內容的確是會多聲及光的內容.

人就應有好勝的心呀.

眼見今次個power point d 內容
都唔係好多

應該唔係好難...都係計數
今次有d 信心la [smilie=hehe.gif]
聯繫:

冰極之人 寫:
stepheng 寫:

出卷是最痛苦的事.

人就應有好勝的心呀.

都唔係好多

哈哈...我鍾意啲關於比例的計數填充A!!!姐係上次填充最尾戈題甘a!!出多幾題a!!
刺激a!!!!! [smilie=bebe.gif]
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

Vincent Ieong 寫:
冰極之人 寫:
stepheng 寫:

出卷是最痛苦的事.

人就應有好勝的心呀.

都唔係好多

哈哈...我鍾意啲關於比例的計數填充A!!!姐係上次填充最尾戈題甘a!!出多幾題a!!
刺激a!!!!! [smilie=bebe.gif]

hahaha [smilie=hehe.gif] 果然冇估計錯,,全部都係計數
填充都係上堂有聽書就已經識晒...

但係ar sir~~點解初二庚話你冇講錯伏安法ge [smilie=yell.gif]
初二庚好人都話唔識嗰條伏安法ge電路圖
頭像
stepheng

庚班早d复習,當時卷都未出好,因此未決定,有講過下,但未落實,其實班班我都係咁講.

後來出好卷,計算題三題似乎太多,兩題分數又大,出條伏安法測電阻唔使計算題咁多分,話晒都係第一次測驗有計算題,如分數有d計算能力差的同學可能會全軍盡墨,咪決定出一題作圖題,唔知是幫到還是害到大家呢 [smilie=rolleyes.gif]
記錄美好,分享精彩。
主題已鎖定