大家喜歡寄宿學校嗎

回憶區
主題已鎖定
頭像
stepheng

大家喜歡寄宿學校嗎

文章 stepheng »

下面尼張相是去年3.8到中山參觀一間學校時拍下的上課時間表的,
當時都很羡幕那里的老師,
如沒有記錯,
初二一星期有三節物理正課,還有兩晚輔導物理課,
當時心都有小小安慰,同一課本,我一星期只有兩節課.

講返寄宿問題,
如不是寄宿是沒有可能這樣的.
後來我俾這張給一位當時初二,成績很不錯的同學看,
問他喜不喜歡這樣的生活,
那位同學的回答令我有些意外."寧願死好過嘍."
其實那位同學是否未看清楚呢?
上午:早讀,中,英,數,理
下午:史,地,體,活
晚上:自修,兩個專題溫習
我自己覺得這樣的安排多科學呀

可能是我讀書時家庭環境不算好,
當時如有得選擇我想都不必想一定選去寄宿學習.
如果現在有選擇,
你會不會選寄宿呢?
附加檔案
記錄美好,分享精彩。
orphank
聯繫:

文章 orphank »

too多課了,冇時間play電腦了 哈哈...(網蟲一名)
頭像
stepheng

多課,唔算多,同我地差唔多者.

上午四節,
下午講係四節,但有兩節自由(自習,體育)
總共八節,我地唔係又八節嗎?
晚修也是自修為主的,
玩電腦有樂趣,
其實學習也是樂趣呀,
其實大家用咁多時間係電腦方面,
做正經的比例可能是少數吧.
大多數人自控能力都係差d,
有些約束該比沒有約束好吧.
有人把電腦比喻為青少年的可卡因,
雖然有些過份,
但大概也能反映出電腦對青少年身心的危害.

佢地平時可能忙d,
但星期六日不必返學,很羡慕吧.
記錄美好,分享精彩。
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

坦白講,我都會話:寧願死好過= ="
讀看上去不多,但一個星期咁睇的話,多到你死啦
我現在都覺得勞校課很多...去到那兒...不就是死啦

到時還有時間看書的嗎?書蟲一名...
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

我仲諗緊以後送個仔返去國內讀書添.
記錄美好,分享精彩。
orphank
聯繫:

stepheng 寫:多課,唔算多,同我地差唔多者.

上午四節,
下午講係四節,但有兩節自由(自習,體育)
總共八節,我地唔係又八節嗎?
晚修也是自修為主的,
玩電腦有樂趣,
其實學習也是樂趣呀,
其實大家用咁多時間係電腦方面,
做正經的比例可能是少數吧.
大多數人自控能力都係差d,
有些約束該比沒有約束好吧.
有人把電腦比喻為青少年的可卡因,
雖然有些過份,
但大概也能反映出電腦對青少年身心的危害.

佢地平時可能忙d,
但星期六日不必返學,很羡慕吧.

星期六日不用返學,but平時多一點課,打和吧,呵呵
至於play電腦,小弟當然不是指打機,
只是在"腦海"中遨遊和鑽研而己..,.
請阿sir明鑑.,. [smilie=icon_lol.gif]
頭像
stepheng

電腦特長邊方面呀,有時用得搵你幫手.

玩遊戲唔係唔好,問題有很多人會不知不覺沉迷下去,咁就有問題,
而家代下初二班主任,作業多數係一個起兩個止有時無,
但見到一部分同早上都要返來摶命,包括毛筆硬筆作業,
四點半放學後忙什麼去了 [smilie=confused.gif]
記錄美好,分享精彩。
orphank
聯繫:

stepheng 寫:電腦特長邊方面呀,有時用得搵你幫手.

玩遊戲唔係唔好,問題有很多人會不知不覺沉迷下去,咁就有問題,
而家代下初二班主任,作業多數係一個起兩個止有時無,
但見到一部分同早上都要返來摶命,包括毛筆硬筆作業,
四點半放學後忙什麼去了 [smilie=confused.gif]

又冇話點特長,網頁方面"長"d,.
一般電腦問題都識,.. 同埋d"偏"門野有所研究,kaka

而家d初二咁少homework?,我地以前...唉,..
放學後做咩呢,本人的情報己經g得一清二楚,..
就係去happyhour(打機),..其他ge就唔講咁多,..防止被 [smilie=kill.gif]
來自一個有人的孤兒島,前往一個無人的四維空間
頭像
stepheng

電腦咁用咪幾健康.

放學後其中一個可能是做兼職吧,
前日在一間飲食連鎖店碰到一位初二同學,
問下返工時間,
哧了一跳:下午5:30~11:00.
記錄美好,分享精彩。
orphank
聯繫:

stepheng 寫:電腦咁用咪幾健康.

放學後其中一個可能是做兼職吧,
前日在一間飲食連鎖店碰到一位初二同學,
問下返工時間,
哧了一跳:下午5:30~11:00.

5:30~11:00? 咁駁殺?
不用睡lu,..
6:00~10:00還可以接受.,.. [smilie=sleep.gif]
來自一個有人的孤兒島,前往一個無人的四維空間
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

夏天時呢個時間我得ge..
但係冬天時我唔得la
挨唔住ga,,,
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

要讀就當然出國啦(聽落去都好似好威水咁^_^)

不過唔知你地知唔知,澳門教會英文學校星期六,日是不用上堂的
而中文學校就星期三下午不用上
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

如寄宿,情況會否好一些 [smilie=icon_smile_question.gif]

逾半初中生沉溺上網打機

「升Level」、「打怪」等網上遊戲用語在年輕人之間十分流行。有調查發現,餘閒時最愛打網上遊戲及電腦遊戲的初中生,逾五成人出現沉溺行為,開始失控甚至上癮;更有港產「御宅族」不眠不休為上網打機終致輟學收場。精神科醫生指出,打機成癮可引致抑鬱,呼籲年輕人發展多元化嗜好,擺脫沉溺之危。
路德會社會服務處去年十月訪問逾一千二百名中一至中三生,發現學生餘閒時最常參與的首四項活動均與上網或電腦有關。三成一最常網上聊天,瀏覽網頁佔兩成二,網上及電腦遊戲各佔約一成半,其餘包括玩電視遊戲及減肥等。

匿埋打機可致抑鬱
整體受訪者中,三成二開始有失控沉溺行為、一成四更成癮至需要專業協助,最常為打網上及電腦遊戲者,開始失控及已成癮者共逾五成。調查又發現,整體受訪初中生中,憂鬱程度高出標準甚至嚴重者有兩成三;而沉溺行為愈嚴重者,抑鬱水平亦愈高。

精神科醫生陳玉麟說,抑鬱者或會「匿埋」打機至上癮;打機成癮者則因過度沉迷,令人際關係及學業成績等變差而致抑鬱,兩者有相互關係,均可引致精神病。有年輕病人因沉迷而令個性暴戾、學講粗口及打人等。

註冊社工盧重儀處理的近三十宗個案中,大部分來自單親或父母需長時間工作的家庭,約一成出現嚴重沉溺行為,曾有中二生為上網打射擊遊戲逃學數月至最終輟學;更有每日除睡眠及用膳外只懂打機,變成隱蔽青年;亦有少年藉上網逃避雙親離婚等問題。

路德會社會服務處呼籲家長多與子女溝通,青少年應培養多元化愛好,不應以上網為唯一娛樂,政府亦應成立預防沉溺上網的服務中心。

FROM SUN DAILY
記錄美好,分享精彩。
stella
聯繫:

文章 stella »

我個人覺得.
出唔出國都唔緊要.想個名好聽d就梗係讀名校啦.e+d學生叻戈d好多時留翻係中國內地咖名牌大學讀.當然.出國都好.不過只是普通一般ge學校.咁我覺得如果弟時個老闆係醒目ge.都掩飾5到lo.
佢戈個上課時間表都幾好丫.差唔到好多炸ma.而且好似都幾重示理科.重示動腦.幾好吖.
據我所知.內地除咗英文.好多科目都比港澳強好多.可能係因為內地人太多.而且很多學校的卷好似都是同一個部門出的.唔同港澳每間學校d卷都就住d學生出.咁個難度可能會有d唔同lo.
假如我屋企人比.我都好想寄宿學校.我都唔係一個自律ge人.而且我都想過下d自己ge生活.可以學到嘢ge.
頭像
stepheng

[quote="stella"]我個人覺得.
出唔出國都唔緊要.想個名好聽d就梗係讀名校啦.e+d學生叻戈d好多時留翻係中國內地咖名牌大學讀.當然.出國都好.不過只是普通一般ge學校.咁我覺得如果弟時個老闆係醒目ge.都掩飾5到lo.
佢戈個上課時間表都幾好丫.差唔到好多炸ma.而且好似都幾重示理科.重示動腦.幾好
記錄美好,分享精彩。
主題已鎖定