誠實的學生

回憶區
主題已鎖定
頭像
stepheng

誠實的學生

文章 stepheng »

最近尼一年,
發現自己改卷比以前多出錯了,
開心的是有些同學是主動向老師表明扣少了其分數,
見到有咁誠實的學生真係開心,
這種不是我的就不要的精神真是令人尊敬,
如是你,你也會這樣做嗎?
咁誠實的學生我通常都有小小獎勵及鼓勵的.
記錄美好,分享精彩。
stella
聯繫:

文章 stella »

講起呢個.真係令我印象好深刻.
首先要講聲.丫sir.對5住. 
係我今年ge第一次物理測驗ge時候. 
戈張卷我60分.對過之後發現係有改錯ge.但係我當時并冇同你講.
因為我5想戈段ge第一次物理測驗就紅色.5想留低污點.
但係過咗5記得幾日.我就後悔啦.戈個所謂污點本來係冇ge.但係後來我自己留低咗.
又諗翻起我以前睇過ge一篇文章.<<金色的魚釣>>.人生好多時一個誘惑可以改變好多嘢.雖然咁樣做好似冇佢講得咁夸張.不過之後ge後悔真係......我都5知我自己睇書有時係做乜ge.
所以戈次之後我任何科目都5會再咁啦.真係好蠢.
呢種時候.幾分改變5到d咩.但係可以睇得出一個人係點.
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

呵呵...是有老師考錯我卷,不過都係見到要加分的...
唉...講到上呢...湯sir點確考錯我的卷一兩次(比其他老師少有)
我會去找他改的分的,因為有分加嘛

最可怕的是...英文老師改錯我卷
扣多左十幾分...
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

stella 寫:講起呢個.真係令我印象好深刻.
戈張卷我60分.對過之後發現係有改錯ge.但係我當時并冇同你講.
但係過咗5記得幾日.我就後悔啦.戈個所謂污點本來係冇ge.但係後來我自己留低咗.
又諗翻起我以前睇過ge一篇文章.<<金色的魚釣>>.人生好多時一個誘惑可以改變好多嘢.雖然咁樣做好似冇佢講得咁夸張.不過之後ge後悔真係......我都5知我自己睇書有時係做乜ge.

你也不必太內疚的,
其實這種情況可能是我故意放水的,
因為咁多學生唔合格,
我擔心學校會來批評我,
就減少一兩個吧,
當時你來找我我可能會不高興的.

笑講完,
其實你能講出真相,
說明你也是一個誠實的學生 [smilie=thumbup.gif]
如不是,絕不會因此而內疚.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

文章 chanmarco »

stepheng 寫:

你也不必太內疚的,
因為咁多學生唔合格,
我擔心學校會來批評我,
就減少一兩個吧,

笑講完,
其實你能講出真相,
說明你也是一個誠實的學生 [smilie=thumbup.gif]

咁阿sir你今年咪好慘,記得我地今年第一段第一次大測,差唔多班班有20個
我想問當時你有什麼感想?
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

chanmarco 寫:
stepheng 寫:

你也不必太內疚的,
因為咁多學生唔合格,
我擔心學校會來批評我,
就減少一兩個吧,

笑講完,
其實你能講出真相,

咁阿sir你今年咪好慘,記得我地今年第一段第一次大測,差唔多班班有20個

haha!~我地班得15人合格
我都只係得82分..仲係答啱附加題/////

我覺得嗰次好嚴重

學校有冇對ar sir 你做過d 乜咁呢 [smilie=hehe.gif]
頭像
stepheng

stepheng 寫:

你也不必太內疚的,
因為咁多學生唔合格,
我擔心學校會來批評我,
就減少一兩個吧,

笑講完,
其實你能講出真相,

當時非常意外,
因為雖然課本改左版,
但你們是第二年了,
份卷同早一年測驗難度差不了多少,
可能係難少少,
但未至於大多數人都不合格吧.
到現在我都還未明白為何相差咁遠,
真是一個謎.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

當時有可能破左歷屆初二物理第一段第一次測驗唔合格的人數,至少有過100!
其實我認為無呢一次的失敗,又點會站起來呢!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

冰極之人 寫:
stepheng 寫:

你也不必太內疚的,
因為咁多學生唔合格,
我擔心學校會來批評我,
就減少一兩個吧,

笑講完,
其實你能講出真相,

haha!~我地班得15人合格
我都只係得82分..仲係答啱附加題/////

我覺得嗰次好嚴重

學校有冇對ar sir 你做過d 乜咁呢 [smilie=hehe.gif]

其實有什麼嚴重?
這是非常正常、真實反映學生學習情況的成績.

其實有些規則有些好笑,
明明是學生不太明的,
但為了數字遊戲,
一定要令到分數去到一定水平才算數,
現在的分數到底能反映學生學到多少?
60分真的是合格嗎?
但為了社會家長學生學校的共識,
學唔到也盡量要令學生有60分,
我覺得這是澳門教育的一個問題,
不過每種標準都有它的缺憾的,
講真,我也想不到有什麼更好的方法.

那次咁大面積唔合格,
學校完全沒有過問,
不知道是學校相信我還是認為罵我都是沒有用的,省口氣吧.

我自己比較失望的
一是學生未如我所願掌到相關知識,
二是對自己的失望.
而成績差我都不太害怕學校怪責,學校行政都還是明白事理的.
學校同我比較擔心的太多同學唔合格可能會影響學習信心同興趣者.
其實太多同學留級對大家來說都是失敗的.
記錄美好,分享精彩。
chanmarco

咁又唔駛咁灰心,其實初初d物理有好多人都會比較唔習慣,但初初d物理又有好多實驗去做喎!相對之下好懷念以前d實驗,分數並非代表一砌,分數越高越令人擔心,因為一部分人靠死背並非靠理解
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

chanmarco 寫:咁又唔駛咁灰心,其實初初d物理有好多人都會比較唔習慣,但初初d物理又有好多實驗去做喎!相對之下好懷念以前d實驗,分數並非代表一砌,分數越高越令人擔心,因為一部分人靠死背並非靠理解

a~之前嗰次物態變化嗰個測驗...都係完全靠理解!!攞得高分ge..我諗應該唔係死記la 掛 [smilie=frog.gif]
chanmarco

有得理解的地方有好多人唔明都唔去問,呢樣就低佢地死,問都唔問!
成績並不是放在第一
定理並不能靠死背的
理解才是實踐的唯一
實踐仍是成功的元素
頭像
stepheng

上面講話的語氣要注意一下.

但卻有一定的道理,
而家有部分的同學我相信就算在測驗前都還有相當內容不清楚,
是能力問題還是心態問題?
其實範圍有限,