學物理為了甚麼??

回憶區
主題已鎖定
stella
聯繫:

學物理為了甚麼??

文章 stella »

就黎第二次咖物理測驗,我對現在d物理還是一竅不通,測驗都唔知點算.

其實到底學物理係為咩?我唔希望只係為應付測驗考試.我只係想知物理

有趣咖地方係邊?等我可以真心咁去學佢.
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

學物理:
對學生:
因為有個叫牛頓或者叫苗卡兒的人發現了很多物理學的公理之類
所要現在我們要學物理
學生就想:那個叫牛頓和苗卡兒的人真是得閒過頭了 [smilie=fire.gif]

對老師:
物理好呀,佢可以今到好多細個戈時唔識的事得以明白
學校要學的東東,當然學尼有用架啦...

唉...心態就係咁
以上只是大部份人的想法
我對學物理無乜感覺,現在要學書,學又係咁,唔係又係咁
只不過學左可以升班,唔學的話就....

ps:苗卡兒這位人兄呢?要是在初三,有其中一科是湯sir教的話
就會聽到這位人兄的名字,他在我班最少講過兩次= ="
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

文章 stepheng »

大的方面:

電學:家庭電路、電腦、手機、電飯煲
力學:飛機、電梯、衞星
光學:顯微鏡、望遠鏡、眼鏡、相機
熱學:冷氣機、雪櫃
...
無物理知識點得架.
雖然大多數人未必會投身於上述行業,
但作為基礎,
我們最起碼要知道它們的一些基本原理吧,
我們也不能排除有人將來對它們有興趣要繼續深入學習吧,
就算無興趣,
通過物理的學習,
起碼能鍛練我們的思考解決問題的能力.

很多同學以為自己沒有學到什麼,
其實大家在學習的過程中,
知識已大大增多了,
就以初二初三兩年為例,
對聲學、光學、力學、電學、熱學,
一位成績很好的初一同學在上述方面點都比不上一個成績很差的初三同學.

想檢測一下自己知識有沒有長進?
打開課本每一章的第一頁都有"閱讀指導",
未學之前你懂多少?
學完之後又如何?
知識就是這樣不知不覺累積了起來的,
能知道及明白一些自己原來不懂的東西,
這種過程不是樂趣嗎?
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

其實一部份同學不喜歡學物理可能是認為老師上課悶,
這個不易解決,
人的能力事實有差別的,
互相體諒吧,
但不要把責任全推到老師身上,
其實物理,特別是初中物理,
大家試下自學,
我很肯定大部分學生能明七成以上,
通過自學能明白其中道理,
樂趣會更大,
試一試自己的能力吧.
記錄美好,分享精彩。
stella
聯繫:

文章 stella »

55..
學物理係鍛鍊思考能力.
我好認同呢句.
不論是物理,還是其它事情,其它科目,
越到高年級,就覺得動腦真的很重要.
一但遇到問題諗唔通,個腦就好似打咗結咁,
"e+唔想諗,到時先算啦".又或者"有人會幫我諗咖啦".
久而久之,養成一樣依賴咖習慣,個腦就開始生锈啦.
責任當然唔在老師,我讀書咁耐從來都唔覺得學生成績唔好係因為老師.
因為我覺得冇乜老師會想自己d學生成績差.
我e+真係越黎越認同獨立思考咖重要性啦.
頭像
stepheng

有思考能力的人往往較容易得到別人的尊重.
記錄美好,分享精彩。
冰極之人
聯繫:

文章 冰極之人 »

stepheng 寫:有思考能力的人往往較容易得到別人的尊重.

係咪年年夏令都有物理可以參加ga [smilie=jump.gif]
升初三時想參加
頭像
stepheng

大家對物理有興趣我一定會推出一些課程,但未知學校夏令會如何安排,到時再通知大家啦.
記錄美好,分享精彩。
主題已鎖定