想問下阿sir...........

回憶區
主題已鎖定
~seng成~
聯繫:

想問下阿sir...........

文章 ~seng成~ »

岩岩上網睇到一段短片,就話汽水+乾冰會爆炸
我諗汽水入面又有二氣化碳,而乾冰就係固態二氧化碳
平時飲汽水如果搖一搖,d二氧化碳會噴出黎,咁係唔係+左乾冰之後情況會劇烈d??
唔該阿sir [smilie=spin2.gif]
同埋呢d係咪涉及到化學ge野ga??
汽水+乾冰=大爆炸
如果不學好治理自己,就會陷入滅亡的深淵。
-------(日)池田大作
頭像
stepheng

文章 stepheng »

正常的汽水里所含的二氧化碳對比干冰來說只是很少,
而把很多干冰放進水中,當干冰變成氣體的二氧化碳後體積會大增(數以百倍計),
如要咁硬裝在汽水樽內會產生很大的壓強,
當汽水樽承受不了里面的二氧化碳壓強後汽水樽要破裂,
氣體急劇沖出來就係所見的爆炸了.
記錄美好,分享精彩。
~seng成~
聯繫:

文章 ~seng成~ »

唔該哂阿sir [smilie=spin2.gif]
如果不學好治理自己,就會陷入滅亡的深淵。
-------(日)池田大作
頭像
stepheng

見到這個片斷不禁令我想大學的一件可怕的經歷,
現在諗想來都好驚.

在大學時有一位同學很貪玩,
有一次佢帶一些擦炮(炮仗)回校玩,
那些擦炮足足有大人食指咁粗,
正常咁玩玩到厭,
同上面片斷那個玩法差唔多,
把擦著左的擦炮放進膠樽里,
產生的威力大很多,
越玩越開心,
最後找到一個好立克樽(玻璃的),
把擦著左的擦炮放進樽里再蓋上蓋,
拋出後可能不夠一秒,
爆炸的威力把玻璃樽炸到找不到一塊大片的碎片,
如遲一秒出手我們的樣子肯定和現在的完全不一樣,
把我們哧到只會互望著對方一句話也沒有說,
從此以後對炮仗一點興趣也沒有.
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

仲未答點解要加水,
高速的水的威力唔講得笑,
諗起以前在電視見過水切割器,
在網上找一找果然能找到,
如未見過很值得見識一下,
建議把聲音關掉.
按這里.
記錄美好,分享精彩。