人為何總是在失去後才去珍惜?

回憶區
主題已鎖定
頭像
stepheng

人為何總是在失去後才去珍惜?

文章 stepheng »

初二最近教到電功率,
內容一下子難了很多,
且新課本也精簡了很多,
都把學生當成了天才,
老師不得不補充,
因此不斷囉囉嗦嗦要求大家做筆記,
但始終有一部分同學都也把自己當成了天才,
以為看一看聽一聽就會明了.

當自己在苦口婆心的同時,
發現課室前的角落頭有一位同學正在辛苦(角度極斜)地記筆記,
以前他總是在睡覺,
最近為何這麼勤力?
除了記筆記還來問我作業問題,
我知道這位學生前一排由於紀律問題經常來教導處,
以為是學校給他機會留校所以成個人變了,
順便問一問他留位情況,
結果令我心一震,
原來他要離校了,
並已找到新學校了.

一般要離校的同學都是不像學生了,
但這位同學卻是變成這樣好學的態度,
我不知道還有什麼原因,
但我很可惜我們學校失去了一個好學生,
好學生並非總是成績優異的學生,
一位能知錯能改的學生我認為更是一位好學生.

我希望這位同學轉到新環境能不受外面不好的因素影響,
保持現在的學習態度,
以這位同學的條件,
我相信他能做到全班最優秀的同學之一,
或者這里的環境未必適合他,
在新環境或能做得更好,
最希望四年後他能來跟我們說他要去哪間大學讀書了.

除了我會開心外,
我相信朱主任都會很開心,
因為在一個學習會議上,
朱主任講了他兩個遺憾事的例子,
其中一個是花了一些時間都未能幫助這個同學克服困難,
如朱主任知道這個同學現在這麼生性,
如朱主任知道這個同學將來能好好繼續學業,
他一定會好開心為這個學生花了那些時間.
記錄美好,分享精彩。
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

我阿哥都係勞校架,不過佢話勞校教很難~
到現在為止,我都唔覺得有什麼東東特別難....

當然唔知我阿哥的是真的難!?

但好多人都講初二係成個中學最難的一年,
到底程度是怎樣的???
叫我紫兒=_=
R197

文章 R197 »

我唸這個問題唔單只係讀書方面.
即係開頭唔知佢有幾重要,失去後才懂得後悔,

如果真係覺得難,就應該更畀心機落去,我相信都會有一個好的成績出來的...
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

今日上阿SIR堂,有人的手機響,
阿SIR無追究,覺得阿SIR好好人,(雖然電話不是我的,而且也沒有帶電話)
阿SIR無浪費大家的時間去追一部電話~

記得N個月之前,某老師為左一部電話,(比今日上課響得還要細,唔講都唔覺)
但係就用左成半堂時間去追問全班,放學還要留下在聲音附近的學生好耐~
講到都唔係好開心,而且那時有人應的,但老師唔信,但真"空"就是那個人...

還有呀~唔識珍惜的多的是,
我覺得到現在為止,最慘的老師就是現在教我們地理的何老師~
全班沒幾個人會聽佢講野,反應好冷清,
但原因不是何老師講得唔好,而係地理這一科,只要
叫我紫兒=_=
R197

文章 R197 »

我相信戈個同學好多謝吳老師了 ^^
點都好,今日吳老師都冇為了這些事情浪費我們的時間....

何老師,又真係覺得佢幾慘,因為佢好努力咁講課,但大部份人卻做其他事情(以前試過有一行的人全部都睡覺,),所以我好希望回答問題時可以大聲一點,起碼畀何老師知道仲有人聽佢的課吧,
我自小都係一個好細的屋企,和沒有怎樣周圍去,所以好希望去世界各國,去睇下其他國家地方的風土人情,而地理又會講世界的許多事情,所以我對地理好有興趣,講到其他國家時,我都好想再知多一點,

地理,而家的都算容易,只要讀練習紙都已經可以,
但過一排就冇咁簡單了.....

我相信每個人的天資都唔同,而天資較低的人,係未應該更加努力呢,以天資不足,基礎唔好等做藉口,我覺得不成理由...
主題已鎖定