物理室開放中的事件

回憶區
主題已鎖定
sisiea814
聯繫:

物理室開放中的事件

文章 sisiea814 »

這是n年前的事了,那時我還是小學(勞小),而那時剛好是我阿哥剛升初一的事,
那時好像是因為室內球場裝修好,開放日...
那時還小,又唔識路,我就好像個鄉巴女人出到大城市一樣...
那時的一個笑話(與物理無關=.=)
我走到五樓時,(因為當時唔識路,以為只係在二樓或者什麼的)
見到個個課室都係電腦,嚇死我...當時我在想小學只有一個電腦室(當時)
而中學個個都係電腦室,好得人驚呀 [smilie=donno.gif]

之後又被帶到604室(當時唔知係咩...總之就係物理室咁啦,而不是化學室)
見到有一入門口(好像)有個女仔(無記錯的是)拿了一條金屬棒,在一個試管上一放,
就看到試管的什麼地方就跟金屬棒"過電"(類似)
我最記得有個家長問,可唔可以用手去接觸中間的類似電的東東,
那個人說的好像是唔知=o=~~~

到底點架....那時阿sir你在勞校教了嗎?
那時有這件時嗎? [smilie=confused.gif]
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

文章 stepheng »

我地學校的學生一大缺點就係太內向了,
那日去通訊博物館見到的靚電演示同你係開放日所見是同一樣野,
你又唔問下,
個日工作人員問左好多你地都能回答的問題,
個個都鬼死咁怕醜唔敢答,
我諗起都嬲[smilie=fire.gif]

講返尼個問題,
電壓如要電離空氣起碼要幾千伏以上,
考下你記性,
兩金屬之間的距離為1厘米時,
電壓到多少伏會產生"閃電"?

摸就唔好啦,
但有無生命危險,
我再請教人,
但應電不死人的,
因為電壓雖然高,
但電流太小,
該不會死人的,
不過我都係唔敢試.
記錄美好,分享精彩。
adanov

文章 adanov »

咁點解我地學校的學生咁內向啊? [smilie=rolleyes.gif]

stepheng 寫:我地學校的學生一大缺點就係太內向了,
你又唔問下,

講返尼個問題,
考下你記性,

摸就唔好啦,
但有無生命危險,
我再請教人,
但應電不死人的,
因為電壓雖然高,
但電流太小,
該不會死人的,
不過我都係唔敢試.
sisiea814
聯繫:

stepheng 寫:我地學校的學生一大缺點就係太內向了,
你又唔問下,

講返尼個問題,
考下你記性,
.

哈哈,我地驚答錯,阿SIR會冇面 [smilie=jump.gif]

冇記錯就係3萬伏 [smilie=frog.gif]
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

你地對我真係好啦,我好感動 [smilie=icon_cold.gif]
記錄美好,分享精彩。
adanov

文章 adanov »

stepheng 寫:你地對我真係好啦,我好感動 [smilie=icon_cold.gif]

咁阿蛇依家諗起仲嬲唔嬲啊? [smilie=ruin228.gif]
唔好得把口講感動bor
有d行動好~ [smilie=hehe.gif]
sisiea814
聯繫:

philip 寫:
stepheng 寫:你地對我真係好啦,我好感動 [smilie=icon_cold.gif]

咁阿蛇依家諗起仲嬲唔嬲啊? [smilie=ruin228.gif]
唔好得把口講感動bor
有d行動好~ [smilie=hehe.gif]

你想阿SIR記優點嗎=.=|||
叫我紫兒=_=
sisiea814
聯繫:

不用謝,我地好愛戴你的 [smilie=spin2.gif]
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

philip 寫:咁點解我地學校的學生咁內向啊? [smilie=rolleyes.gif]

等我做下分析師先:
1.教育模式:中國傳統教育模式都係比較單向.
2.學校文化:我校的傳統成績好的學生少說話,成績差的學生多話說,誰對誰錯?
3.教師:如老師本身不活躍唔OPEN,學生點會OPEN?
4.機會:人數問題,一班平均60人,初二物理一星期兩節課,想全班每人問一次,要上多少節課?
5.經濟因素:我地學校的學生多是中下階層子女,通常講財大氣粗,相反窮家子弟可能會有自卑感而影響自信。

大家還有什麼補充的嗎?
大家對同學的外向型性格訓練有什麼建議嗎?
最後由 stepheng 於 週三 4月 26, 2006 22:26 編輯,總共編輯了 1 次。
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

不過要讚下R197那班,
這班是我教幾年來咁多個班最積極回應老師的一個班,
上這樣的班真係開心 [smilie=icon_good.gif]
如保持我考慮一下是否來個全班表揚 [smilie=rolleyes.gif]
記錄美好,分享精彩。
sisiea814
聯繫:

stepheng 寫:不過要讚下R197那班,
這班是我教幾年來咁多個班最積極回應老師的一個班,
上這樣的班真係開心 [smilie=icon_good.gif]
如保持我考慮一下是否來個全班表揚 [smilie=rolleyes.gif]

呵~咁好~咁就同班上的人講下先得,
不過我怕講左之後會作反^^

其實聽班主任講
好多老師都話我地班好多人有反應老師的
叫我紫兒=_=
主題已鎖定