全港中學生飲管羅馬炮架比賽

回憶區
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

R197 寫:唔使傷心,
過一排有機會有比賽... [smilie=yell.gif]

真的嗎?那是啥,有比賽也要看我有沒有空去參加= ="
我參加了師生話劇= ="
叫我紫兒=_=
sisiea814
聯繫:

最慘是你們在測試時,我在班做值日,
你們還拿要射出去的東西掉我 [smilie=fire.gif]
你們在玩得開心,我的心就一直傷心,
為什麼我這個星期一到五都上唔到網呢?(因為我阿哥= =")
傷心....... [smilie=banghead.gif]
叫我紫兒=_=
頭像
stepheng

文章 stepheng »

sisiea814 寫:原全唔知道,其實我好想參加,我見到R197等人都在弄什麼的,
但又不知道是什麼,所以好想知,也好想玩= ="
但當我知道時已經是星期五了 [smilie=banghead.gif]
見到他們在班內測試(玩)
但心總不是味兒 [smilie=banghead.gif]
好傷心中 [smilie=banghead.gif]

唔好意思呀,
你要打R197佢地呀,
初時以為佢地會搵你添,
點知...

另一個原因係太急,
本來只打算只在初三搵兩隊中選一隊,
但初三正是測驗週未必有時間做,
見到邊隊初二的物理小組就問下佢地,
多數都有興趣,
最後初二又做得唔錯,
R197那隊雖然在比賽中輸左,
但創意得到大家的認同,
都俾個機會去香港,
但最後能否成行還會睇賽會,
因為大會只保證有一隊...

今次大家都玩得好開心,
如果好多人有興趣,
可考慮在夏令期間搞個校內比賽,
如搞得成歡迎大家參加 [smilie=yell.gif]
記錄美好,分享精彩。
sisiea814
聯繫:

stepheng 寫:
唔好意思呀,
你要打R197佢地呀,
初時以為佢地會搵你添,
點知...

鳴鳴....好似唔記得左有一日,你尼
叫我紫兒=_=
R197

文章 R197 »

唔好意思呀 [smilie=icon_headache.gif]

其實我地的意思係,盡量唔好畀人知道我地點整,
也許就是這樣,令到你們誤會咗吧,

一係下次校內比賽再一決高下吧,
我已經同鄧班長約咗,在下次比賽中再鬥過[smilie=bye.gif]

仲有,我聽日返唔返學好呢,
驚畀人打啊 [smilie=lol.gif]
sisiea814
聯繫:

[quote="R197"]唔好意思呀 [smilie=icon_headache.gif]

其實我地的意思係,盡量唔好畀人知道我地點整,
也許就是這樣,令到你們誤會
叫我紫兒=_=
sisiea814
聯繫:

這個遊戲的原理好像劉xy做的那個,不過你們就是少了一樣東東,所以R197你看看如果
http://www.flash512.com/flash/775BC655C77D679.htm
叫我紫兒=_=
gameplusgold

文章 gameplusgold »

如果解決在未按到塊槓桿有一定角度時
物體就飛了出去的問題??
R197

文章 R197 »

吳老師,香港戈邊有結果未呀 [smilie=em11.gif]

因為有一個組員佢未換智能身分證,所以要攪特區護照,
佢剛剛話準備影相,但如果攪咗先冇得去,會浪費咗,
但如果去,又未必攪得切,
所以而家都係唸未唔攪住,

香港人黎澳門,只需一個身分證,仲要係舊的都可以,
但澳門人去香港,用智能身分證都要填表,如果冇,更加麻煩,

兩個都係特別行政區,都唔知為何差咁遠 [smilie=em27.gif]
頭像
stepheng

下星期去追問下.

搞過港證唔係護照,應是叫什麼旅遊證的,80元,5個工作日,確實要問身份證明局.
未確實未做住都岩既.

而家已好左好多了,香港人不嬲有大香港的心態啦,不過而家佢地要來澳門做黑工. [smilie=bye.gif]
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

岩岩收到通知,
但材料未收到,
未辦證快d辦呀,
材料雖然未到,
但要再諗諗計點樣可以做得再好d,
正式比賽的飲管應同上次選拔賽的會有不同,
應會硬d及長d,
一收到飲管就要再做一次,
因為比賽只有一個半小時,
正式比賽基本上就是這次練習的翻版了,
努力呀! [smilie=em20.gif]

而家快d溫好下星期的測驗,
到時飲管到才有時間做測試練習.

"吳老師 :
你好,本會已收到 貴校之報名表,全數三隊,兩隊初級組及一隊高級組.入選隊伍為: 

初級組:
1) 隊長:LAO Pui Lon 隊員:LAM Kin Ham, CHONG Wai Lon
2) 隊長:WONG U Hou 隊員:LAO Wai Tat, WONG Man Wai

高級組:
1) 隊長:LEI Chi Meng 隊員:FONG Ka Lok, FAN Hong Kit, CHAN Qi

其後本會將寄出參賽確認信予貴校之參賽隊伍,請於比賽當日帶同此確認信住報到處作登記.

至於材料樣本將會郵寄至貴校,一共三份.如有問題,可致電吳家禧(60552373)查詢.

物理及材料科學學科聯會副會長(外務)吳家禧 "
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

係未真ge
如果係太好了 [smilie=icon_clap.gif]

我們最擔心的都是中間的平台,能否在一個半小時做完,
不過在這裡先預祝成功吧 [smilie=icon_smile_beer.gif]

而下星期大測周,我最擔心便是物理[smilie=em29.gif]
頭像
stepheng

今次物理測驗話多得,
話少又得,
我教你一招,
將我派俾大家那兩張補充弄懂,
唔知自己懂唔懂?
捉一個成績俾你差得多的同學問你,
如果你能教到他懂,
你必定懂了,
一來幫到別人,
二來又幫到自己,
如他問到你唔識答,
你再請教其他同學或我.
我包你掂 [smilie=icon_smile_approve.gif]
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

初二的同學未教到杠杆,除了賽會的介紹影片外,
同學們可參考有關杠杆的知識,
杠杆的內容並不難,
大家試下自學啦,
這里是有關杠杆的內容練習

這個比賽是科學比賽,
當然有不少會影響射程的物理知識在里面,
大家可能未學,
我俾d資料俾大家參考下.

1.高度的影響:
由下圖可見,如果炮架座越高,炮彈射程就越遠;
缺點:炮架座越高,堅固性越差.

2.炮架臂的影響
a.越不容易變形越好(變形大,不容易傳力).
b.力臂的長度:越長,加速越大,但力小;短反之.

3.拋射角的影響
由下圖可見拋射角太大或太小都不好,理論上45度較好.

4.底座的影響:
底座如太小,炮架座容易傾倒(R197隊印象深刻吧).

5.人的影響
這個比賽,作品的投手都很重要.

上面只是理論,這個比賽實踐最實際,
不過如無理論,贏矇查查輸也朦查查,
如能從中總結輸贏的原因,
並能學到其中物理知識,合作精神,動手能力,應變能力,心理...
才是此次比賽的大收獲.
附加檔案
記錄美好,分享精彩。
paulleong

文章 paulleong »

努力.........
主題已鎖定