50 1.8 的價位

回覆文章
頭像
涵仔

50 1.8 的價位

文章 涵仔 »

大家覺得甚麼價位入50 1.8 (二手) 比較合適呢?
頭像
Neil

文章 Neil »

買支新 二手爭不了多少錢 況且支鏡好似不太結實 二手唔知人地點對佢 爭一二百蚊 淨係多番一年保修都值番la
頭像
涵仔

文章 涵仔 »

thank you neil兄^^
我要向住名單的第一支沖
頭像
stepheng

文章 stepheng »

Neil 寫:買支新 二手爭不了多少錢 況且支鏡好似不太結實 二手唔知人地點對佢 爭一二百蚊 淨係多番一年保修都值番la

其實C記支50.8的二手都不少,二手價都幾OK。據說C記支50.8口啤只是普通,如唔係諗住長保留,買支二手來玩下,玩完放返出去也不會蝕太多。

尼支定焦鏡應也不會太多暗傷吧,要檢查也不是太難,睇下外觀新唔新淨,有冇碰撞痕跡,對焦正唔正常,有冇失焦,都唔不多夠了,咁多二手50.8放,睇岩(新淨程度及價錢)先買,如同新的相差不超過二百就買新的吧。

以我用過兩支平鏡50.8及70-00為例,買返來700左右,極新淨放返出去都係500,都要放幾日,買到那個應也不會太蝕底。

不過買新或二手都係自己衡量啦。
記錄美好,分享精彩。
頭像
涵仔

文章 涵仔 »

多謝建議^^

燒錢的興趣果然5可以太急.><
頭像
stepheng

文章 stepheng »

在易攝影見到有人咁講:

canon3個50標頭,沒有一個好,
一個做工垃圾,成像差
一個容易壞
一個超貴
記錄美好,分享精彩。
頭像
Neil

文章 Neil »

三個之中 我簡左易壞果個 [smilie=ruin228.gif]
rescue

文章 rescue »

[smilie=baddevil.gif] [smilie=baddevil.gif]
附加檔案
rescue

文章 rescue »

我都係建議你買支手動ge 鏡尼玩

尼支野 使用率唔高

玩手動ge 可能仲有味道
頭像
chiosir

文章 chiosir »

人們說50mm1.4是容易壞的一個, 其實並不是真的那麼容易壞. 我用了差不多3年, 使用
率奇高, 但到現在為止是一點問題都沒有. 因為影得最多是室內BB, 因為350D的ISO可用的只能是200, 所以只
能用上大光圈. 壞的原因主要是換鏡頭時硬拉動了對焦環, 如果每次用完後都把鏡
頭的AF轉回MF, 那就應該是沒事的. 因為這支鏡在CANON中性價比算高的一支了.
頭像
涵仔

文章 涵仔 »

我想這可能某些問題吧...
當我借阿sir的50.8時,有d驚會整壞支鏡,(借阿sir的鏡千萬要小心,吾係的話卷面可能會無啦啦小左幾分! [smilie=bebe.gif] 說笑~~)

所以就好小心咁用,都覺得無咩事a.><
回覆文章