春季橫琴單車一天團

頭像
stepheng

春季橫琴單車一天團

文章 stepheng »

春季橫琴單車一天團

活動名稱:拱北 至 橫琴 – 單車遊

活動日期: 2009 年 4月 ( 星期日 )。人數不足4人,活動自動取消 。

參加資格
1) 參加者需自備單車(可到拱北萬佳對面附近租借,天/30元)
2) 凡在lh604發過貼均可報名參加。未滿 18 歲 ( 即 1991 年或以後出生 ) 的人士須由家長 / 監護人簽署同意,方可報名參加。
3) 騎單車人士 - 需年滿 15 歲 (1994 年或以前出生 ) 。

活動內容
活動分為上下午,參加者當日早上9:00在澳門關口集中出發,到拱北萬佳對面附近租借單車,騎單車慢踩到橫琴到處逛;中午到橫琴食蠔;下午踩上風車山,17:00前回到拱北 。

主辦單位:自發

目的
單車遊為一項有益身心的大眾體育活動,鼓勵市民於餘暇時間積極參與體育鍛鍊, 亦達到強健體魄之目的。

報名手續
1. 報名日期:三月尾公佈
2. 報名地點:尼個貼
3. 活動費用:大約100元

注意事項
1. 開始運動前,不要忘記做適量的熱身運動,並作數次深呼吸。
2. 應循序漸進地逐步增加運動量。
3. 在活動後應多喝水以補充失去的水份,並吃有營養的食物。
4. 恢復消耗的體力後才可重新開始運動。
5. 參加者必須遵守主辦單位所定下的各項安排及規則,否則後果自負。
7. 下列人士不宜參加單車遊:
— 脊髓尾部有病患者
— 下肢有關節炎者
— 心肺功能衰弱者
— 平衡上有困難者

安全
1. 必須認識並遵守交通規則,保持高度警覺。
2. 在澳門道路上靠左邊路旁行駛,在廣東省內則應靠右行駛。
3. 此活動屬大眾體育性質,並非比賽,參加者應遵守各項提示。
4. 不要裝載令單車在行駛時失去平衡的物件,應注意重型車輛超前所引起的氣流。
5. 最重要是留意周圍環境,從汽車內或停車處走出的人士,及橫過馬路的行人。
6. 參加者應小心駕駛,主辦單位對單車遊途中 ,所 發生違反道路章程、意外及裝備損壞事件概不負責。

如有餘力,仲可以帶相機,影下相,可以參加比賽: 『橫琴.天湖』攝影大賽
記錄美好,分享精彩。
rescue

文章 rescue »

跟!!! 開正我戈飯 [smilie=lol.gif]

阿sir
係咪銘興A?
另外一來一回大約幾多公里呢? 行哪一路線呢?
頭像
stepheng

那間唔知叫咩,等我明日出去視察一下.

什麼路線,多長距離我都唔知呀,大家幫手做下功課啦 [smilie=yell.gif]
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

岩岩探完路返來,那間單車鋪係叫銘興.35元/天,500元按金,人多有商量.

尼度有d前人足跡:
http://www.56bike.cn/thread-176-1-1.html
http://www.vacbike.com/bbs/read.php?tid=1687
http://www.fotodo.cn/bbs/forumdisplay.php?fid=36
附加檔案
記錄美好,分享精彩。
rescue

文章 rescue »

阿sir 答案就係到 [smilie=baddevil.gif]

一來一回 即係大約30km (未計上風車山)[smilie=jump.gif]
附加檔案
頭像
akuramatata

文章 akuramatata »

我都有興趣丫,不過我手車好屎- -,2位大老睇住細佬丫 [smilie=ruin228.gif]
R197

文章 R197 »

阿Sir,我都要報名!

但昨天找到一個國內車友的網站,佢講橫琴風車山,
經大路的話,個管理員系唔準推單車上去,因為條路幾危險下;
要另找小路或找地方拍車。

唔知現在都系未哩? [smilie=donno.gif]
頭像
stepheng

我都唔知呀,不過上唔上到其實都唔係太緊要者,都係去踩下單者,到時再問下人,唔係上到附近轉一圈就算啦,睇d前輩的相,睇來都唔係咁易踩上去咁.
記錄美好,分享精彩。
Museum

代林健涵報名

文章 Museum »

代林健涵報名
頭像
stepheng

歡迎呀.不過我三月份的星期日都行唔開,活動要推遲到四月了.
最後由 stepheng 於 週四 2月 19, 2009 22:32 編輯,總共編輯了 1 次。
記錄美好,分享精彩。
頭像
skc

文章 skc »

我都去呀...
DJlam

文章 DJlam »

= =我都想去丫~
頭像
stepheng

DJlam 寫:= =我都想去丫~

DJlam該是大陸讀書吧,應每天都享受緊踩單車的樂趣中.
記錄美好,分享精彩。
sisiea814
聯繫:

文章 sisiea814 »

我又想去~~不過同咩人去???而且要知道日期~~
最遲要幾時覆你
叫我紫兒=_=
R197

文章 R197 »

sisiea814 寫:我又想去~~不過同咩人去???而且要知道日期~~
最遲要幾時覆你

如無意外, 都系我們的勞校人吧. [smilie=lol.gif]
回覆文章