Nikon D40 十二月初開賣,定價公佈

回覆文章
R197

Nikon D40 十二月初開賣,定價公佈

文章 R197 »

Nikon 在 11 月中所發表的入門級單反 D40 終於訂出售價!Nikon 香港剛公佈 D40 機身連一支 Kit 鏡 DX Zoom Nikkor ED 18∼55mm F3.5-5.6G II 的建議售價為 HK$4,980,至於淨機身及獨立鏡頭的售價則尚未公佈。針對入門用家的 D40 雖然在機身規格上未見突出,不過相對價位相近的 Prosumer 機種,作為單反的 D40 依然在畫質及性能等多方面有明顯優勢,加上相宜的售格,相當適合有意認真學習攝影的影友。D40 預計將於 12 月初抵港,網友們到時不妨到店家留意一下。

聽其他人說這部單反雖則便宜,但只得3點對焦以及只支援小部份鏡頭才能自動對焦,可以說機平鏡貴..很多地方都有得賣..麗斯還把它和D200擺埋一齊..作對比呀? [smilie=bebe.gif]
附加檔案
最後由 R197 於 週二 12月 12, 2006 19:16 編輯,總共編輯了 2 次。
R197

文章 R197 »

還有一部我將會在今年內買的新DC,如無意外都系呢部..唔知大家意見如何呢?

Fujifilm FinePix S6500fd

其實Pentax *ist DL 都有想..但我又驚控制唔到單反..而且到時又要買其他配件.所以打消了買單反的念頭了 [smilie=rolleyes.gif]

以上2部的售價都約為3800港元.
附加檔案
R197

文章 R197 »

其實吳老師你覺得我買DC定單反呢?我都幾喜歡手握和使用單反的感覺的..而且近期都整天有得用,好像昨天就用過D200,不過我表叔就說如果係我的話,倒不如現在用手動DC先..接著再儲錢等多年幾2年才買單反,我記得佢話到時用5D都唔怕啦-.-我諗連30D都控制不到.莫講5D了..不過現在這部都有少少用單反的感覺.. 其實買2手在那些地方好呢?[smilie=spin2.gif]
頭像
stepheng

文章 stepheng »

最好有單反加dc.
單反與dc二選一梗係單反.

搵二手尼度岩啦.
最近有位朋友賣d50加d70kit鏡,假如你對二手單反有興趣,可聯系我.
d50加d70kit鏡你都會以見到最低的二手價,再九折(大概三千左右).
兩星期試用唔岩用可全額退貨,兩個月保用,再送一個相機袋.
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

3000元..甘未仲有1000元可以買多枝鏡頭?
頭像
stepheng

這里都有一些二手相機器材賣,
一般都沒有什麼問題,
問題是能否接受二手.
記錄美好,分享精彩。
頭像
stepheng

不過買單反要小心,買機可能只是敗家的開始 [smilie=lol2.gif]
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

有人形容過,買單反就好似吸毒那樣... [smilie=hehe.gif]

好似跨張了少許 [smilie=ruin228.gif]
頭像
stepheng

相同的都是傷財.
吸毒傷害身心,
影相只要不要太沉迷器材,量力而為,
肯定是有益身心愛好啦 [smilie=bye.gif]
記錄美好,分享精彩。
Vincent Ieong
聯繫:

文章 Vincent Ieong »

stepheng 寫:相同的都是傷財.
吸毒傷害身心,
影相只要不要太沉迷器材,量力而為,
肯定是有益身心愛好啦 [smilie=bye.gif]

55...認同認同
Vincent Ieong
聯繫:

文章 Vincent Ieong »

用單反係一定要有適應期的....但之前一定要有用開dc,,
有經驗的話....就算用d2x又或者用1ds mk2都5怕啦,,最緊要多試,,多問,,同埋最緊要係俾心機睇說明書....... [smilie=bye.gif]
R197

文章 R197 »

頭像
stepheng

好似物都unknown [smilie=confused.gif]

新機係出唔停既.

新機兩年內都唔關我事嘍 [smilie=sleep.gif]
記錄美好,分享精彩。
R197

文章 R197 »

這個消息首先是由佳能香港網站傳出來,之後的這個網都有少許名氣的,

今次打破了一年半的出機周期? [smilie=confused.gif]
回覆文章